Tort cu morcovi
In general cand spunem – morcovi – ne gandim poate la o supa sau la o salata, in orice caz, la un fel de mancare si nu la un tort, insa deserturile cu morcovi sunt extrem de gustoase.
La o scurta cautare pe internet, aflam ca
morcovii au fost folositi in preparate dulci inca din perioada medievala, dat fiindca pe vremea aceea indulcitorii erau destul de scumpi, morcovii erau mult mai usor de procurat. In afara de trestia de zahar, morcovul e singura leguma care contine atat de mult zahar, prin urmare a fost rapid adoptat ca ingredient in retetele dulci.
Nu se cunosc inca originile tortului cu morcovi , insa popularitatea sa a luat amploare in Anglia, in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Nu mare mi-a fost mirarea deci, sa aflu ca in 2011, tortul cu morcovi (clasicul carrot cake) a fost votat ca fiind tortul preferat in Marea Britanie.
Tortul cu morcovi are mai mereu o glazura deasupra, fie ca este royal icing (glazura de zahar), fie ca este crema de branza.
Eu va propun pentru inceput varianta mai simpla, cu royal icing.
Ingrediente pentru tort:
- 500g faina
- 500g zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita amestec de condimente pentru placinta cu mere
- 550g morcovi dati prin razatoare ( va sugerez sa cantariti morcovii dupa ce i-ati dat prin razatoarea mare, aceasta este cantitatea corecta)
- 1 pahar mic de ulei
- 4 oua
Cum se face:
Intr-un vas incapator, amestecati faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scortisoara si condimentele. Adaugati apoi morcovi, ulei si oua. Amestecati bine cu o lingura.
La inceput amestecul va fi uscat, insa incet morcovii vor lasa zeama si totul va capata o consistenta moale. Amestecati foarte bine la mixer intreaga compozitie.
Apoi pregatiti o forma rotunda de 28- 30 cm si puneti in ea foaie de copt. Turnati compozitia pregatita in tava si lasati sa se coaca in cuptorul setat la nivel mediu pentru o ora. Stim ca e gata cand capata o culoare aurie si trece testul cu scobitoarea. Lasati tortul la racit.
Pentru glazura, avem nevoie de:
- 2 albusuri
- 330g zahar pudra
- 1/4-1/2 suc de la o lamaie (in functie de gustul fiecaruia, gustati din cand in cand)
Mixam pentru 10 minute si turnam peste tort sau peste fiecare felie in parte.
Bon appétit!
- 500g faina
- 500g zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita amestec de condimente pentru placinta cu mere
- 550g morcovi dati prin razatoare ( va sugerez sa cantariti morcovii dupa ce i-ati dat prin razatoarea mare, aceasta este cantitatea corecta)
- 1 pahar mic de ulei
- 4 oua
- 2 albusuri
- 330g zahar pudra
- 1/4-1/2 suc de la o lamaie (in functie de gustul fiecaruia, gustati din cand in cand)
- Intr-un vas incapator, amestecati faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scortisoara si condimentele. Adaugati apoi morcovi, ulei si oua. Amestecati bine cu o lingura.
- La inceput amestecul va fi uscat, insa incet morcovii vor lasa zeama si totul va capata o consistenta moale. Amestecati foarte bine la mixer intreaga compozitie.
- Apoi pregatiti o forma rotunda de 28- 30 cm si puneti in ea foaie de copt. Turnati compozitia pregatita in tava si lasati sa se coaca in cuptorul setat la nivel mediu pentru o ora. Stim ca e gata cand capata o culoare aurie si trece testul cu scobitoarea. Lasati tortul la racit.
- Pentru glazura mixam pentru 10 minute si turnam peste tort sau peste fiecare felie in parte.