Porc cu legume la wok
Wok-ul este una dintre cele mai cunoscute ustensile de gatit din China. Se foloseste in multe tehnici de gatit de la prajeala pana la supa si afumare. In general se foloseste alaturi de un polonic, pentru ca bucatarul sa nu se arda la maini.
Forma sa ajuta la formarea unei zone fierbinti pe fundul wok-ului, fapt ce ajuta ca o parte din mancare sa fie gatita la foc intens, utilizand insa putin gaz. Partea mare de sus ii ajuta pe bucatari sa amestece mai usor in cazul supelor, impiedicant lichidul sa curga foarte mult pe langa. De asemenea, aceasta forma ajuta si la „adunarea” ingredientelor de pe margine, acestea tind sa se aduna in mijloc cand tigaia este agitata.
Am folosit si eu wok-ul pentru acest fel de mancare si pot confirma ca este ideal atunci cand gatesti cu multe ingrediente taiate marunt sau subtire si poti amesteca bine, fara sa cada pe margine. Iata cum se face:
Lava cake
Lava cake sau molten chocolate cake sau moellux au chocolat sau oricum am vrea sa ii zicem este un desert elegant si fin, cu mijloc lichid de ciocolata si care servit alaturi de o cupa (doua 🙂 ) de inghetata e absolut divin.
Acest preparat combina cumva un blat de prajitura cu un souffle, nu contine multe ingrediente la baza si se face relativ repede.
Creditul pentru raspandirea sa, mai ales in restaurantele de lux, ii revine lui Jean-Georges Vongerichten, locat in S.U.A., chef care initial a si considerat ca l-a inventat in 1987. Conform spuselor lui, la un moment dat a scos un blat de tort din cuptor inainte de a fi gata si a observat ca desi mijlocul era lichid, textura era buna si gustul delicios 🙂 . Totusi, acest lucru a fost contestat ferm de chocolatierii francezi, care sustineau ca acest preparat exista de mult in Franta.
Nu degeaba acest desert a prins mai mult in restaurantele de lux, va spun sincer ca este destul de simandicos si cu multe toane 🙂 . Unde mai pui ca trebuie servit si imediat dupa ce il faci, prin urmare nu ai voie sa nu iti iasa, mai ales cand invitatii asteapta nerabatorii la masa 🙂 .
Nu va ascund ca am avut multe incercari pana am ajuns la acest rezultat. Ingredientele de calitate, un cuptor bun si rabdarea sunt cheia succesului 🙂 . La o simpla cautare pe internet, veti gasi multe variante de retete de lava cake, veti vedea ca unele nu contin faina, altele da si unele poate multe alte ingrediente in plus. Mai jos va prezint o reteta incercata de mine si care dupa cum vedeti in poze, are sanse mari sa iasa ce trebuie 🙂 .
Milkshake cu banane, miere si inghetata
Milkshake-ul este o bautura dulce si racoritoare si isi are originile in S.U.A. . Are la baza cel putin urmatoarele ingrediente – lapte, inghetata, sos dulce (caramel, de fructe etc).
In 1885, cand a fost folosit pentru prima data termenul de „milkshake”, acesta se referea la o bautura cu alcool, de tipul „eggnog” . In 1900, in restaurante deja insemna o bautura pe post de desert cu diferite sosuri dulci, alaturi de care clientii cereau in mod frecvent si inghetata.
Odata cu inventarea blenderului in 1922, apare si forma cunoscuta azi a milkshake-ului – acesta nu mai are aspect de eggnog, ci capata o textura spumoasa, aerata. In 1950 milkshake-ul devine atat de popular, incat se inventeaza si masini de facut milkshake, pe care incep sa le foloseasca, spre exemplu, cei de la Mc`Donalds, pentru a face fata cererii.
Nu e recomandat neaparat celor ce tin diete 🙂 pentru ca nu e tocmai light, insa facut de noi in casa cu ingrediente proaspete si savurat dimineata, cel putin stim cu ce ne alegem: o bautura-desert rece, dulce, cu lapte, fructe proaspete si miere. Ca sa mai reducem din calorii, putem folosi lapte de soia, inghetata fara lapte sau dietetica.
Daca vreti sa incercati si voi, iata cum se face: