Oua scotiene
Urmeaza mai jos o reteta pentru un preparat consistent, nerecomandat celor care sunt la dieta :), insa care merita incercat macar o data. Perfecte pentru mic dejun, ouale scotiene au la baza ideea unui ou fiert tare invelit in carnea dintr-un carnat, acoperit apoi cu pesmet si prajit.
Ca un scurt istoric, cei de la Fortnum & Mason din Londra sustin ca au inventat acest preparat in 1738, iar prima reteta scrisa apare in 1809 in editia „A New System of Domestic Cookery”, de Mrs. Rundell.
In incercarea mea de a face acest fel de mancare mai putin caloric, am facut unele modificari. Nu stiu in ce masura am reusit sa reduc numarul de calorii, insa cu siguranta am marit numarul de aprecieri primite de la cei ce au gustat :).
Ingrediente:
-
5 oua mari
-
300g carne tocata de pui
-
140g de sunca/jambon light, bucatele
-
cate 1 lingurita de piper, cimbru si patrunjel
-
100g de faina, plus putin extra pentru presat
-
100g pesmet
-
ulei pentru prajit
Cum se face:
Punem intr-o oala apa la fiert. Cand a ajuns la punctul de fierbere, punem in apa cu atentie 4 oua si le lasam sa fiarba 7 minute si jumatate. Cand sunt gata le transferam in apa rece, pentru a le putea curata de coaja.
Amestecam intr-un castron carnea de pui, sunca, patrunjelul, cimbrul si piperul. Din aceasta compozitie formam 4 bile de marime egala.
Dam cu faina fiecare ou, aplatizam cu ajutorul unei folii alimentare fiecare bila si apoi cu ajutorul foliei rulam amestecul pe fiecare ou . Procedam la fel si cu restul .
Cel de-al 5-lea ou il batem intr-un castron. Separat punem in 2 farfurii pesmetul si faina si trecem bilele deja formate prin toate 3 in aceasta ordine: faina, ou, pesmet.
Punem ulei cat sa cuprinda jumatate de bila intr-o tigaie si cand este incins, daca tigaia ne permite, punem toate bilele deodata. Le prajim in medie 10 minute, pana se rumenesc.
Bineinteles ca le putem gati si la cuptor, insa trebuie sa recunoastem ca sunt mult mai gustoase prajite :), nu-i asa?
Bon appétit!
- 5 oua mari
- 300g carne tocata de pui
- 140g de sunca/jambon light, bucatele
- cate 1 lingurita de piper, cimbru si patrunjel
- 100g de faina, plus putin extra pentru presat
- 100g pesmet
- ulei pentru prajit
- Punem intr-o oala apa la fiert. Cand a ajuns la punctul de fierbere, punem in apa cu atentie 4 oua si le lasam sa fiarba 7 minute si jumatate. Cand sunt gata le transferam in apa rece, pentru a le putea curata de coaja.
- Amestecam intr-un castron carnea de pui, sunca, patrunjelul, cimbrul si piperul. Din aceasta compozitie formam 4 bile de marime egala.
- Dam cu faina fiecare ou, aplatizam cu ajutorul unei folii alimentare fiecare bila si apoi cu ajutorul foliei rulam amestecul pe fiecare ou . Procedam la fel si cu restul .
- Cel de-al 5-lea ou il batem intr-un castron. Separat punem in 2 farfurii pesmetul si faina si trecem bilele deja formate prin toate 3 in aceasta ordine: faina, ou, pesmet.
- Punem ulei cat sa cuprinda jumatate de bila intr-o tigaie si cand este incins, daca tigaia ne permite, punem toate bilele deodata. Le prajim in medie 10 minute, pana se rumenesc.