Coronita cu dovleac
Happy Halloween!!
Daca tot am importat sarbatoarea, haideti sa o importam cu totul! Pe langa costumele si mastile de groaza, pentru americani Halloween-ul nu se rezuma numai la atat , ci si la nenumarate feluri de mancare si deserturi care se pregatesc in aceasta perioada folosind mult dovleac si candy corn. Prin urmare v-am pregatit pentru ziua de Halloween o coronita cu dovleac si candy corn.
Dar sa o luam pe rand. Ce este cu acest Halloween? Nu pare sa fie vreo sarbatoare crestina, si totusi, conform multor istorici, Halloween sau All Hallows’ Eve , sarbatorit in multe tari in data de 31 octombrie, este varianta crestinizata a unei sarbatori celtice, cu posibile radacini pagane. Altii sustin ca s-a dezvoltat independent si are inceputuri exclusiv crestine, chiar si numele avand radacini crestine, insemnand „seara sfanta”.
Activitatile obisnuite de Halloween sunt „trick or treat” – ne dati ori nu ne dati 🙂 costumati in diverse personaje, de cele mai multe ori inspaimantatoare , petreceri cu tematica, sculptat de dovleci luminati din interior ( pentru a speria spiritele rele) , vizitat de case ale groazei sau asa zis bantuite, povesti de groaza si altele. In unele tari inca se mai merge la biserica in seara respectiva si se aprind lumanari la morminte , desi in cele mai multe acest obicei s-a pierdut in detrimentul celor enumerate mai sus, devenite mult mai populare, datorita marketingului, bineinteles. (pentru si mai multe detalii http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween 🙂 ).
Legat de mancare, exista foarte multe feluri de mancare sau ingrediente asociate acestei sarbatori, printre care si candy corn. Candy corn este de fapt o bomboana, cu un gust asemanator caramelelor. In S.U.A. si Canada este cea mai populara bomboana de Halloween si dupa cum se poate observa imita un bob de porumb. Candy corn a fost creat in 1880 George Renninger of the Philadelphia si se numea initial „Chicken Feed” :).
Acum ca ne-am lamurit , sa pregatim coronita.
Avem nevoie de:
- 300g dovleac
- 200g zahar
- 3 linguri scortisoara
- 200g faina
- 4 oua
- 100g unt
- 2 plicuri frisca Dr. Oetker ( plus 300ml lapte rece)
- candy corn
extra: tava in forma de inel
Incepem prin a da dovleacul prin razatoare, apoi il punem intr-o oala pe foc , impreuna cu zaharul si scortisoara. Amestecam constant pana se evapora apa , apoi adaugam untul.
Luam oala de pe foc si lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit aproape de tot, mutam intr-un vas incapator si amestecam pe rand cate un galbenus si faina „in ploaie”. Separat batem albusurile cu putina sare si turnam peste compozitia de mai sus, amestecand incet prin rasturnare.
Punem compozitia in tava si lasam in cuptor la nivel mediu pana se rumeneste.
Dupa ce s-a racit de tot , ornam cu frisca si candy corn sau alte bomboane.
Bon appétit!
(reteta adaptata din „Enciclopedia dulciuri si produse de patiserie”, Editura Athanor, 2008)
- 300g dovleac
- 200g zahar
- 3 linguri scortisoara
- 200g faina
- 4 oua
- 100g unt
- 2 plicuri frisca Dr. Oetker ( plus 300ml lapte rece)
- candy corn
- extra: tava in forma de inel
- Incepem prin a da dovleacul prin razatoare, apoi il punem intr-o oala pe foc , impreuna cu zaharul si scortisoara. Amestecam constant pana se evapora apa , apoi adaugam untul.
- Luam oala de pe foc si lasam sa se raceasca.
- Cand s-a racit aproape de tot, mutam intr-un vas incapator si amestecam pe rand cate un galbenus si faina “in ploaie”. Separat batem albusurile cu putina sare si turnam peste compozitia de mai sus, amestecand incet prin rasturnare.
- Punem compozitia in tava si lasam in cuptor la nivel mediu pana se rumeneste.
- Dupa ce s-a racit de tot , ornam cu frisca si candy corn sau alte bomboane.