Placinte ardelenesti ca la mamuca
La multi ani, Romania!!!
Dragilor, fiindca azi este ziua noastra nationala, m-am gandit sa o sarbatorim cu preparate specific romanesti. Cum nu le puteam face pe toate in aceeasi zi, am decis sa o iau pe zone si in fiecare an sa testam un preparat traditional dintr-o anumita zona a tarii.
Incepem, iata, cu Ardealul, ca doar „Ardealu`i frucea!!!” , nu-i asa ? 🙂 Am ales din aceasta zona placinte ardelenesti cu branza si marar. De ce sunt ele „ca la mamuca” – simplu: reteta este preluata de la mamuca noastra adevarata din Ardeal, maestra in arta placintelor ardelenesti :). Iata cum se fac!
Ne trebuie:
- 1kg faina
- 2 plicuri de drojdie uscata
- 1 lingura rasa de zahar
- 400ml apa calda
- 2 lingurite cu varf de sare
- 4 linguri de ulei
- 200g branza telemea
- 2 legaturi de marar
- extra: ulei pentru prajit, tigaie
Procedam astfel:
Intr-un vas mare, amestecam 100g din faina ,tot zaharul, toata drojdia si 100ml din apa calda si formam o maia. O lasam la crescut 30 de minute.
Dupa cele 30 de minute, punem exact in aceasta ordine urmatoarele ingrediente: restul de faina, sarea, restul de apa calda si uleiul. Aveti grija sa nu modificati ordinea, daca punem sarea prima, va intra in contact direct cu drojdia si aluatul nu va mai creste.
Amestecam toate ingredientele si framantam pana obtinem un aluat elastic , pe care il lasam o ora la crescut, de preferabil intr-un loc calduros, cu un prosop deasupra.
Dupa ce a crescut aluatul, il rupem si formam bile de aluat de dimensiunea unui pumn mic ,ca la Mucenicii moldovenesti , daca mai tineti minte :).
Tocam mararul si maruntim branza si le amestecam.
Luam cate o bila de aluat si o intindem putin cu sucitorul, pana ajunge la grosimea de 3-5mm. Punem 2 linguri din amestecul de branza si marar si impachetam dupa cum veti vedea mai jos.
Dupa ce am impachetat aluatul , apasam cu podul palmei putin, apoi intindem cu sucitorul pana ajunge aproximativ la diametrul tigaii in care urmeaza sa prajim placintele.
Punem placintele in ulei incins, nu in baie de ulei si le intoarcem de pe o parte pe alta pana se rumenesc.
Bon appétit!
- 1kg faina
- 2 plicuri de drojdie uscata
- 1 lingura rasa de zahar
- 400ml apa calda
- 2 lingurite cu varf de sare
- 4 linguri de ulei
- 200g branza telemea
- 2 legaturi de marar
- extra: ulei pentru prajit, tigaie
- Intr-un vas mare, amestecam 100g din faina ,tot zaharul, toata drojdia si 100ml din apa calda si formam o maia. O lasam la crescut 30 de minute.
- Dupa cele 30 de minute, punem exact in aceasta ordine urmatoarele ingrediente: restul de faina, sarea, restul de apa calda si uleiul. Aveti grija sa nu modificati ordinea, daca punem sarea prima, va intra in contact direct cu drojdia si aluatul nu va mai creste.
- Amestecam toate ingredientele si framantam pana obtinem un aluat elastic , pe care il lasam o ora la crescut, de preferabil intr-un loc calduros, cu un prosop deasupra.
- Dupa ce a crescut aluatul, il rupem si formam bile de aluat de dimensiunea unui pumn mic.
- Tocam mararul si maruntim branza si le amestecam.
- Luam cate o bila de aluat si o intindem putin cu sucitorul, pana ajunge la grosimea de 3-5mm. Punem 2 linguri din amestecul de branza si marar si impachetam dupa cum veti vedea mai jos.
- Dupa ce am impachetat aluatul , apasam cu podul palmei putin, apoi intindem cu sucitorul pana ajunge aproximativ la diametrul tigaii in care urmeaza sa prajim placintele.
- Punem placintele in ulei incins, nu in baie de ulei si le intoarcem de pe o parte pe alta pana se rumenesc.