Zimtsterne (Stelute cu scortisoara)

decembrie 22, 2014 | By

rsz_img_0680

Zimtsterne sunt biscuitii celebri ce se prepara si se impart musafirilor de Craciun in Germania. Daca ati fost vreodata in preajma sarbatorilor de iarna in Germania, cu siguranta ati vazut aceste stelute prin toate magazinele.

Amestecul de migdale si scortisoara este minunat si textura aduce putin cu un macaron mai rudimentar, insa nu intotdeauna aceste ingrediente au fost la indemana oricui. In 1600 atat scortisoara, cat si migdalele erau foarte rare in Europa si erau in general importate pentru casele regale, de aceea aceste ingrediente erau asociate cu momente de sarbatoare unice in an, cum ar fi Craciunul. Forma lor reprezenta Steaua Craciunului.

Fiindca numai maine nu-i poimaine si vine ziua de Craciun, zic sa ne apucam de treaba :).

Ingrediente:

  • 2 albusuri
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • coaja de la o lamaie
  • 200g zahar pudra
  • 250g migdale pisate
  • 2 lingurite scortisoara

Extra: zahar pudra pentru intinderea aluatului, forma de stea, foi de copt

Incepem prin a incalzi cuptorul la 150 grade Celsius sau treapta 2 la cuptorul cu gaz si punem foaie de copt in tava.

Punem albusurile intr-un vas si le batem cu mixerul pana ajung spuma. Adaugam sucul de lamaie si mixam pana cand compozitia isi mentine consistenta si varfurile nu cad.

Adaugam incet zaharul pudra si mixam pana cand compozitia devine si mai tare. Punem deoparte un sfert din aceasta compozitie ( pentru topping).

In restul de compozitie adaugam midgalele pisate, scortisoara si coaja de lamaie si amestecam cu o furculita (sau cu mana)  pana cand se formeaza un aluat lipicios.

Intindem aluatul pe o foaie de copt peste care am presarat putin zahar pudra (sa nu se lipeasca aluatul). Punem alta foaie de copt deasupra si intindem cu sucitorul pana ajunge la grosimea de 0.5 cm. Luam foaia de deasupra si decupam cu o forma de stea cat de multe stelute posibile. Aluatul ramas il intindem iar si decupam in continuare pana cand nu mai ramane aluat.

Punem stelutele in tava si le ornam cu topping-ul pastrat separat. E posibil sa fie necesar sa punem putina apa ( cateva picaturi) pentru a fi mai usor de intins.

Lasam stelutele la cuptor 12-15 minute, pana cand topping-ul s-a intarit putin, nu pana se rumeneste.

Lasati-le sa se raceasca inainte sa le serviti.

Le puteti pastra intr-un recipient inchis 2 saptamani.

Bon appétit!

(reteta adaptata din Good Food UK, 2013)

 

Zimtsterne (Stelute cu scortisoara)
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Ingredients
  1. 2 albusuri
  2. 1 lingurita zeama de lamaie
  3. coaja de la o lamaie
  4. 200g zahar pudra
  5. 250g migdale pisate
  6. 2 lingurite scortisoara
  7. Extra: zahar pudra pentru intinderea aluatului, forma de stea, foi de copt
Instructions
  1. Incepem prin a incalzi cuptorul la 150 grade Celsius sau treapta 2 la cuptorul cu gaz si punem foaie de copt in tava.
  2. Punem albusurile intr-un vas si le batem cu mixerul pana ajung spuma. Adaugam sucul de lamaie si mixam pana cand compozitia isi mentine consistenta si varfurile nu cad.
  3. Adaugam incet zaharul pudra si mixam pana cand compozitia devine si mai tare. Punem deoparte un sfert din aceasta compozitie ( pentru topping).
  4. In restul de compozitie adaugam midgalele pisate, scortisoara si coaja de lamaie si amestecam cu o furculita (sau cu mana) pana cand se formeaza un aluat lipicios.
  5. Intindem aluatul pe o foaie de copt peste care am presarat putin zahar pudra (sa nu se lipeasca aluatul). Punem alta foaie de copt deasupra si intindem cu sucitorul pana ajunge la grosimea de 0.5 cm. Luam foaia de deasupra si decupam cu o forma de stea cat de multe stelute posibile. Aluatul ramas il intindem iar si decupam in continuare pana cand nu mai ramane aluat.
  6. Punem stelutele in tava si le ornam cu topping-ul pastrat separat. E posibil sa fie necesar sa punem putina apa ( cateva picaturi) pentru a fi mai usor de intins.
  7. Lasam stelutele la cuptor 12-15 minute, pana cand topping-ul s-a intarit putin, nu pana se rumeneste.
  8. Lasati-le sa se raceasca inainte sa le serviti.
Notes
  1. Le puteti pastra intr-un recipient inchis 2 saptamani.
  2. Daca ai incercat si tu aceasta reteta si vrei sa imi arati poze cu rezultatul tau, poti trimite pozele la aceasta adresa: bibiskitchen@outlook.com.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button