Supa clara de pui (cu galuste)

martie 24, 2015 | By

rsz_1img_7012

 Considerata de-a lungul timpului  drept un remediu natural impotriva simptomelor racelii, supa de pui  este unul dintre cele mai raspandite preparate. Primele evidente apar in 20.000 i.Hr. , pe vremea aceea fiind destul de greu sa fierbi ceva :).  Aceasta notiune , de „a fierbe” nu a existat pana cand nu au fost descoperite primele recipiente care se putea tine apa. Pentru inceput se foloseau piei de animale , iar apa fierbea datorita pietrelor fierbinti. 

Cuvantul „supa” vine din franceza – soupe , care la randu-i provine din latina – suppa ( care insemna paine inmuiata intr-un amestec lichid) , care are de altfel, o sursa germanica ( legata tot de actiune de a inmuia o bucata de paine intr-o supa sau tocanita subtire si lichida). 

Poate credeati ca „restaurant” a insemnat intotdeauna ceea ce stim  ca e azi, si anume – un loc de luat masa, insa cuvantul „restaurant” ( insemnand oarecum „a reface”), era folosit in Franta in secolul al 16-lea, pentru a face referire la o supa foarte concentrata si ieftina, vanduta de comerciantii ambulanti pe strada, acestia promovand supa drept un antidot pentru oboseala psihica 🙂 . In 1765, un antreprenor din Paris a deschis un local unde servea  numai  supe , de unde am mostenit cu totii notiunea de „restaurant” de astazi. 

Astazi gasim supa peste tot – si la restaurant , dar si la supermarket  in diverse forme – la plicuri, in cutii, in cuburi etc, insa parca tot mai buna este atunci cand o preparam acasa cu ingrediente proaspete. Iata ce ne trebuie:

Pentru supa:

  • 500g pui 
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 2 ardei grasi 
  • 1 telina
  • 1 lingura ulei 
  • delikat, sare, piper

Pentru galuste:

  • 2 oua
  • 6 linguri cu varf de gris
  • jumatate pachet praf de copt 

Pentru inceput spalam legumele si pregatim carnea ( daca nu e deja in bucati mici, o taiem acum cuburi). Curatam si taiem in bucati mari legumele.

Punem totul la fiert intr-o oala mare cu apa si sare. 

rsz_img_6927

Lasam la fiert si adunam spuma constant, pana cand se termina spuma (aproximativ 45 min). Apoi strecuram supa.

Spalam oala, punem supa strecurata la loc impreuna cu carnea si adaugam o parte din morcovi taiati in bucatele mici. Adaugam delikat , sare si piper dupa gust si dam intr-un clocot. Punem putin ulei si dam apoi in alt clocot. 

rsz_img_6942

Intre timp, putem pregati galustele. Intr-un vas, batem cele doua oua si adaugam treptat lingurile de gris. Spre sfarsit adaugam si praful de copt si amestecam bine. Lasam asa 5 minute ( Atentie, sa nu puneti ulei in compozitie 🙂 , eu prima data am pus, asa cum am vazut in multe retete si mi-au iesit niste galuste-pietre 🙂 ).

rsz_img_6953

Cu ajutorul unei linguri punem rand pe rand in oala ( in timp ce supa clocoteste). Lasati la fiert minim 25 de minute.  In momentul in care vedeti  ca s-au ridicat la suprafata udati-le cu putina apa rece ( sa le „pacaliti” sa se fiarba mai repede 🙂 ) si procedati asa din cand in cad pana sunt gata (cel mai sigur, dupa 25 de minute, taiati una sa vedeti daca s-au facut).

rsz_img_7010

rsz_img_7014

Bon appétit! 

(sursa documentare: http://en.wikipedia.org/)

 

Supa clara de pui (cu galuste)
Write a review
Print
Pentru supa
  1. 500g pui
  2. 1 ceapa
  3. 2 morcovi
  4. 2 ardei grasi
  5. 1 telina
  6. 1 lingura ulei
  7. delikat, sare, piper
Pentru galuste
  1. 2 oua
  2. 6 linguri cu varf de gris
  3. jumatate pachet praf de copt
Instructions
  1. Pentru inceput spalam legumele si pregatim carnea ( daca nu e in bucati mici, o taiem acum cuburi). Curatam si taiem in bucati mari legumele.
  2. Punem totul la fiert intr-o oala mare cu apa si sare.
  3. Lasam la fiert si adunam spuma constant, pana cand se termina spuma (aproximativ 45 min). Apoi strecuram supa.
  4. Spalam oala, punem supa strecurata la loc impreuna cu carnea si adaugam o parte din morcovi taiati in bucatele mici. Adaugam delikat , sare si piper dupa gust si dam intr-un clocot. Punem putin ulei si dam apoi in alt clocot.
  5. Intre timp, putem pregati galustele. Intr-un vas, batem cele doua oua si adaugam treptat lingurile de gris. Spre sfarsit adaugam si praful de copt si amestecam bine. Lasam asa 5 minute ( Atentie, sa nu puneti ulei in compozitie 🙂 , eu prima data am pus, asa cum am vazut in multe retete si mi-au iesit niste galuste-pietre 🙂 ).
  6. Cu ajutorul unei linguri punem rand pe rand in oala ( in timp ce supa clocoteste). Lasati la fiert minim 25 de minute. In momentul in care vedeti ca s-au ridicat la suprafata udati-le cu putina apa rece ( sa le “pacaliti” sa se fiarba mai repede 🙂 ) si procedati asa din cand in cad pana sunt gata (cel mai sigur, dupa 25 de minute, taiati una sa vedeti daca s-au facut).
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button