Crema de vin rosu
Vinul rosu si sanatatea constituie un subiect supus multor discutii 🙂 . Vinul in sine are o istorie lunga pe post de medicament, fiind o varianta sigura si alternativa pentru apa, antiseptic, digestiv.
Inscrisuri egiptene si sumeriene din 2200 i.Hr. mentioneaza in detaliu rolul medicinal al vinului si acesta continua sa joace un rol important inca pana in secolul 20, cand anumite pareri si cercetari asupra alcoolului si alcoolismului a inceput sa umbreasca din rolul sanatos atribuit vinului.
Totusi, unele lucruri sunt certe: in comparatie cu berea sau sucurile acidulate, vinul are un aport redus de calorii si multe studii arata ca un consum moderat reduce riscul de a face diabet sau cancer.
Prin urmare, un pahar din cand in cand nu face asa rau :), insa si mai bine venit este un pahar de desert cu vin :). Va recomand cu drag acest preparat racoros si dulce atat cat trebuie.
Cum se face:
Ingrediente
- 4 oua
- 100g zahar
- jumatate de lingurita de scortisoara
- 400ml vin rosu
- 2 foi de gelatina
- 300ml frisca
- 8 piscoturi
Incepem prin a amesteca galbenusurile cu zaharul, scortisoara si jumatate din vin. Amestecam bine cu un tel si punem la bain marie.
Batem cu telul constant pana cand spuma se intareste si incepe sa aiba consistenta unei creme. Cand e gata luam de pe foc.
Intre timp punem la inmuiat gelatina in apa rece si o lasam 10 minute. Apoi stoarcem si transferam in bolul cu crema. Amestecam bine si asam sa se raceasca.
Intre timp, punem vinul ramas intr-o craticioara , lasam pana da in clocot, apoi lasam pe foc pana intreaga cantitate se reduce la 4 linguri.
Peste crema adaugam frisca si jumatate din reductia de vin. Amestecam bine folosind o spatula.
Rupem piscoturile si le punem pe fundul recipientelor dorite. Punem crema si lasam la frigider pentru o ora.
Dupa acest timp, ornam cu putina frisca si restul de reductie de vin (amestecata in prealabil cu putin zahar, in functie de gust).
Bon appétit!
(reteta adaptata din “LOVE FOOD”, Desserts, Parragon Books Ltd, 2012)
- 4 oua
- 100g zahar
- jumatate de lingurita de scortisoara
- 400ml vin rosu
- 2 foi de gelatina
- 300ml frisca
- 8 piscoturi
- Incepem prin a amesteca galbenusurile cu zaharul scortisoara si jumatate din vin. Amestecam bine cu un tel si punem la bain marie.
- Batem cu telul constant pana cand spuma se intareste si incepe sa aiba consistenta unei creme. Cand e gata luam de pe foc.
- Intre timp punem la inmuiat gelatina in apa rece si o lasam 10 minute. Apoi stoarcem si transferam in bolul cu crema. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
- Intre timp, punem vinul ramas intr-o craticioara , lasam pana da in clocot, apoi lasam pe foc pana intreaga cantitate se reduce la 4 linguri.
- Peste crema adaugam frisca si jumatate din reductia de vin. Amestecam bine folosind o spatula.
- Rupem piscoturile si le punem pe fundul recipientelor dorite. Punem crema si lasam la frigider pentru o ora.
- Dupa acest timp, ornam cu putina frisca si restul de reductie de vin (amestecata in prealabil cu putin zahar, in functie de gust).