Lipie

septembrie 28, 2015 | By

IMG_7834

Lipia sau pita este un fel de paine moale, rotunda si plata intalnita cel mai des in zona Marii Mediterane, zona Balcanilor si in Orientul Mijlociu.

In general se serveste langa hummus, labneh sau alte sosuri si ca suport pentru kebab, shawarma etc in care se infasoara ingredientele. Lipia este ceva de nelipsit in orice restaurant turcesc sau libanez. 

Nu puteam sa las hummusul facut in casa 🙂 zilele trecute, fara o lipie pe masura, facuta de la zero, tot acasa 🙂 . In general, aceste lipii se coc in cuptor la foc foarte mare si pentru ca se umfla destul de mult, se creeaza un spatiu in aluat, ca un buzunar. 

Eu am mers pe o varianta mai simpla si rapida si anume – tigaia 🙂 , s-au umflat si au facut „buzunar”, insa nu au ramas asa umflate cum le vedem la restaurant. Data viitoare voi incerca la cuptor si va voi transmite daca s-a schimbat ceva in acest sens.

Se fac relativ usor si repede, trebuie doar sa aveti rabdare o ora sa creasca aluatul 🙂 . Iata cum:

Ingrediente:

  • 250ml apa calda
  • 1 plic de drojdie
  • 15 ml (1 lingura) ulei de masline 
  • 2 lingurite sare
  • 375g faina 
  • 1 ou
  • susan negru ( sau alb)

Extra: ulei pentru uns aluatul, faina pentru tapetat masa de lucru. 

Punem apa calda intr-un vas incapator si presaram drojdia deasupra. Lasam 5 minute apoi turnam uleiul si sarea si amestecam. 

Turnam faina data in prealabil prin sita si mixam cu furculita. Cand faina este incorporata, incepem sa framantam cu mainile pana cand avem un aluat compact si elastic.

Ungem cu putin ulei de masline aluatul pe toate partile, apoi punem deasupra folie alimentara (acest lucru va impiedica aluatul sa faca crusta).

Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si lasam pentru o ora intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul. 

Cand este gata, rasturnam aluatul pe o suprafata  tapetata cu faina. Taiem in jumatate, apoi fiecare jumatate o taiem in 3.

 Luam fiecare bucata si o modelam intr-o bila care va fi mai usor de intins. Luam una din bile, in timp ce pe celelalte le tinem acoperite in vas. 

Intindem cu sucitorul si ( incercam sa 🙂 ) formam un cerc de grosime de 5mm. 

Batem un ou si ungem mijlocul peste care presaram susanul.

Ungem o tigaie cu putin ulei de masline apoi o lasam sa se incinga. 

Punem prima lipie si lasam cateva secunde, pana incepe sa se umfle si apar bule de aer in interior. In acel moment intoarcem pe partea cealalta pentru un minut. Intoarcem iar pentru inca un minut. Cand este gata punem lipia pe o farfurie si acoperim mereu cu un prosop de bucatarie curat, ca sa nu se usuce. 

Repetam pana terminam tot aluatul. Aveti grija, fiti tot timpul cu ochii pe lipii, tigaia trebuie sa fie mereu incinsa, insa focul sa nu fie prea mare, pentru ca altfel se ard repede. 

rsz_img_7789

 

  Bon appétit! 

Lipie
Serves 6
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250ml apa calda
  2. 1 plic de drojdie
  3. 15 ml (1 lingura) ulei de masline
  4. 2 lingurite sare
  5. 375g faina
  6. 1 ou
  7. susan negru (sau alb)
  8. Extra: ulei pentru uns aluatul, faina pentru tapetat masa de lucru.
Instructions
  1. Punem apa calda intr-un vas incapator si presaram drojdia deasupra. Lasam 5 minute apoi turnam uleiul si sarea si amestecam.
  2. Turnam faina data in prealabil prin sita si mixam cu furculita. Cand faina este incorporata, incepem sa framantam cu mainile pana cand avem un aluat compact si elastic.
  3. Ungem cu putin ulei de masline aluatul pe toate partile, apoi punem deasupra folie alimentara (acest lucru va impiedica aluatul sa faca crusta).
  4. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si lasam pentru o ora intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Cand este gata, rasturnam aluatul pe o suprafata tapetata cu faina. Taiem in jumatate, apoi fiecare jumatate o taiem in 3.
  6. Luam fiecare bucata si o modelam intr-o bila care va fi mai usor de intins. Luam una din bile, in timp ce pe celelalte le tinem acoperite in vas.
  7. Intindem cu sucitorul si formam un cerc de grosime de 5mm.
  8. Batem un ou si ungem mijlocul peste care presaram susanul.
  9. Ungem o tigaie cu putin ulei de masline apoi o lasam sa se incinga.
  10. Punem prima lipie si lasam cateva secunde, pana incepe sa se umfle si apar bule de aer in interior. In acel moment intoarcem pe partea cealalta pentru un minut. Intoarcem iar pentru inca un minut. Cand este gata punem lipia pe o farfurie si acoperim mereu cu un prosop de bucatarie curat, ca sa nu se usuce.
  11. Repetam pana terminam tot aluatul.
Notes
  1. Pastram lipiile acoperite cu un prosop de bucatarie curat pana le mancam, apoi le acoperim cu folie alimentara pana a doua zi.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button