Rulada cu mousse de lamaie

septembrie 29, 2015 | By

 Lamaile se pare ca ar fi originare din India sau China, nu se stie clar de unde si cand au pornit, insa un lucru e cert – in Europa au ajuns prin nordul Italiei, in antichitate. Pe vremea aceea  nu erau cultivate pe zone vaste, de abia in anul 700, cand au fost introduse in Persia si Egipt au cunoscut o raspandire mai larga.

Revenind in Europa, lamaie au inceput sa fie cultivate substantial abia in secolul 15 , in Genova. Astazi, lamaile sunt foarte apreciate pentru suc si coaja si sunt folosite in multe preparate culinare sau bauturi (Limoncello), in  marinada pentru peste, ca si  conservant pentru fructele taiate prospat pentru a nu se oxida, dar nu numai – jumatate de lamaie data cu sare sau praf de copt poate face minuni pentru vasele murdare, asa cum coaja de lamaie poate fi folosita pentru a intretine obiectele din lemn.

De asemenea, frunzele sunt folosite pentru diverse ceaiuri. Lamaia este una dintre cele mai bune surse de vitamina C si are  in jur de 29 de calorii.

Se spune ca atunci cand viata ne da lamai… sa facem o limonada,  sau mai bine, zic eu… o rulada cu mousse de lamaie :). Iata cum:

Ingrediente

Pentru blat:

  • 2 albusuri
  • 6 linguri zahar tos 
  • jumatate lingurita sare
  • 3 galbenusuri
  • coaja de la o lamaie
  • 4 linguri faina
  • 50g zahar pudra

Pentru mousse:

  • 250g mascarpone
  • 4 linguri  zahar tos
  • 2 lingurite coaja de lamaie
  • 4 linguri  smantana pentru frisca
  • 300ml  frisca batuta
  • 4 linguri zeama de lamaie

Optional: frisca pentru decor, fulgi de ciocolata

 Pregatim de la inceput 2 vase.

In vasul nr. 1 punem cele 2 albusuri, sare, 2 linguri zahar tos si mixam pana se face spuma.

In vasul nr. 2 punem cele 3 galbenusuri, coaja de lamaie si restul de  zahar tos. Punem la bain marie pe foc si batem incet cu telul din cand in cand pana se ingroasa putin. Apoi luam de pe foc , turnam intr-un vas in care putem folosi mixerul si mixam  pana se raceste compozitia.

Peste  compozitia de galbenusuri turnam alternativ faina  si spuma de albusuri si amestecam incet cu telul pana se incorporeaza complet.

Tapetam o tava dreptunghiulara cu foaie de copt si bagam tava in cuptor la 180grade C ( cuptorul incalzit in prealabil ). 

Lasam in cuptor 10 minute sau pana se rumeneste putin. Cand este gata, scoatem tava din cuptor si presaram zahar pudra pe toata suprafata. Punem peste un prosop de bucatarie curat si uscat si rasturnam tava. Dezlipim incet foaia de copt si presaram zahar pudra. Rulam apoi cu tot cu prosop. 

Lasam sa stea asa  pana se raceste de tot ( cam cat facem mousse-ul).

Pentru crema punem intr-un vas incapator mascaspone, zaharul, coaja de lamaie, zeama de lamaie si smantana pentru frisca. Mixam bine, apoi adaugam incet cu ajutorul unei spatule frisca batuta pana se incorporeaza complet.

 Desfacem rulada, punem mousse-ul si rulam. Ornam cu frisca si fulgi de ciocolata. Daca va place, puteti rade si putina coaja de lamaie proaspata deasupra. Lasam la frigider minim o ora apoi putem taia si servi rulada.

 Bon appétit! 

 

Rulada cu mousse de lamaie
Write a review
Print
Pentru blat
  1. 2 albusuri
  2. 6 linguri zahar tos
  3. jumatate lingurita sare
  4. 3 galbenusuri
  5. coaja de la o lamaie
  6. 4 linguri faina
  7. 50g zahar pudra
Pentru mousse
  1. 250g mascarpone
  2. 4 linguri zahar tos
  3. 2 lingurite coaja de lamaie
  4. 4 linguri smantana pentru frisca
  5. 300ml frisca batuta
  6. 4 linguri zeama de lamaie
Instructions
  1. Pregatim de la inceput 2 vase: in vasul nr. 1 punem cele 2 albusuri, sare, 2 linguri zahar tos si mixam pana se face spuma.
  2. In vasul nr. 2 punem cele 3 galbenusuri, coaja de lamaie si restul de zahar tos. Punem la bain marie pe foc mic si batem incet cu telul din cand in cand pana se ingroasa putin. Apoi luam de pe foc si mixam pana se raceste compozitia.
  3. Peste compozitia de galbenusuri turnam alternativ faina si spuma de albusuri si amestecam incet cu telul pana se incorporeaza complet.
  4. Tapetam o tava dreptunghiulara cu foaie de copt si bagam tava in cuptor la 180grade C ( cuptorul incalzit in prealabil ).
  5. Lasam in cuptor 10 minute sau pana se rumeneste putin. Cand este gata, scoatem tava din cuptor si presaram zahar pudra pe toata suprafata. Punem peste un prosop de bucatarie curat si uscat si rasturnam tava. Dezlipim incet foaia de copt si presaram zahar pudra. Rulam apoi cu tot cu prosop.
  6. Lasam sa stea asa pana se raceste de tot ( cam cat facem mousse-ul).
  7. Pentru crema punem intr-un vas incapator mascaspone, zaharul, coaja de lamaie, zeama de lamaie si smantana pentru frisca. Mixam bine, apoi adaugam incet cu ajutorul unei spatule frisca batuta pana se incorporeaza complet.
  8. Desfacem rulada, punem mousse-ul si rulam. Ornam cu frisca si fulgi de ciocolata. Daca va place, puteti rade si putina coaja de lamaie proaspata deasupra. Lasam la frigider minim o ora apoi putem taia si servi rulada.
Notes
  1. Lingurile nu sunt cu varf.
  2. Optional: frisca pentru decor, fulgi de ciocolata
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button