Turta dulce
Nu stiu ce preferinte aveti voi , insa eu ador turta dulce, indiferent de sezon. Turta dulce a fost adusa in Europa de calugarul armean Grigorie Macarie in 992. El se retrage in Franta unde produce mai multe feluri de produse de patiserie printre care si turta dulce, care s-a remarcat prin componenta ghimbirului, de unde isi are si numele (gingerbread). Curand, turta dulce se raspandeste rapid, fiind considerata a avea proprietati medicinale, in Suedia o foloseau de exemplu pentru a usura indigestia.
Turta dulce a avut de-a lungul timpului si in functie de zona o mare varietate: in Anglia turta dulce era un fel de biscuite in forma de om – de unde si vestitul gingerbread man (daca la inceput aceste figurine erau date ca dar de regina Angliei, acum se folosesc mai mult ca ornamente si biscuiti in preajma Craciunului), in timp ce in Germania se produceau doua variante – una mai moale si una mai tare, comercializata in general la targuri de Craciun.
La inceput turta dulce era coapta in forma de inima, inger sau animale, insa dupa aparitia Fratilor Grimm, ia cu totul o alta forma, mai elaborata, de casuta. Dupa descrierea acestora in povesti a unei casute din turta dulce ornata cu o multime de bomboane si culori, brutarii germani au inceput si ei sa prepare turta dulce astfel in preajma Craciunului.
Astazi turta dulce se prepara intr-o multitudine de feluri si forme. De cateva luni tot citesc retete peste retete incercand sa gasesc varianta ideala de gust. Cautam o reteta simpla, o turta dulce al carui gust sa nu fie umbrit de multitudinea de glazuri, culori si decoratiuni, moale in interior si crocanta pe exterior. Dupa ce am trecut prin retete care presupuneau fie o multime de condimente, fie aluatul trebuia sa stea cu orele la frigider sau fie era buna de mancat dupa o saptamana, m-am oprit in final aici la o reteta simpla si rapida, al carui rezultat s-a dovedit a fi exact ce imi doream.
Avem nevoie de:
- 4 oua
- 200g zahar pudra
- 9 linguri miere
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu 2 lingurite de otet (sau lamaie)
- 1 lingurita cu varf de scortisoara
- 500g faina alba ( plus extra pentru framanatat si intins)
- tava
- folie de copt
- forme diverse
Pentru inceput pornim cuptorul cam pe la 180 grade sa se incinga bine,bine. Apoi intr-un vas mixam 2 oua intregi si doua galbenusuri, zaharul si mierea (albusurile le puteti pastra pentru glazura, daca doriti sa si ornati turta dulce; eu am preferat sa o las simpla) .Adaugam bicarbonatul stins si scortisoara si mixam iar. Apoi adaugam faina in etape si amestecam cu o spatula pana avem un aluat moale.
Pe o masa de lucru pregatita pentru framantat presaram o mana de faina si framantam pana cand aluatul capata o consistenta omogena.
Intindem aluatul pana cand are grosimea de aproximativ 5mm ( cu cat e mai gros cu atat mai inalte vor fi turtele, insa nu recomand mai mare de atat, pentru ca am descoperit ca se umfla destul la copt si nu neaparat uniform) decupam apoi in formele dorite si introducem la cuptor pentru maxim 10 minute. Cel mai bine ar fi sa le verificati dupa 8 minute si daca sunt inca putin moi in mijloc, sa le scoateti (daca le tineti prea mult, dupa ce le scoateti din cuptor se vor face tari). Daca vreti sa legati turtele cu funda, va sfatuiesc sa decupati gaura inainte sa puneti formele in cuptor, eu am facut gaura cu ajutorul unui pai si am refacut gaura imediat ce le-am scos din cuptor, pentru ca se ingusteaza putin la copt.
Pentru cei carora le place turta dulce cu ceva glazura totusi, am pus la bain marie o ciocolata si am ornat pe bat cateva dintre turtele coapte :).
- 4 oua
- 200g zahar pudra
- 9 linguri miere
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu 2 lingurite de otet (sau lamaie)
- 1 lingurita cu varf de scortisoara
- 500g faina alba ( plus extra pentru framanatat si intins)
- tava
- folie de copt
- forme diverse
- Pentru inceput pornim cuptorul cam pe la 180 grade sa se incinga bine,bine. Apoi intr-un vas mixam 2 oua intregi si doua galbenusuri, zaharul si mierea (albusurile le puteti pastra pentru glazura, daca doriti sa si ornati turta dulce; eu am preferat sa o las simpla) .Adaugam bicarbonatul stins si scortisoara si mixam iar. Apoi adaugam faina in etape si amestecam cu o spatula pana avem un aluat moale.
- Pe o masa de lucru pregatita pentru framantat presaram o mana de faina si framantam pana cand aluatul capata o consistenta omogena.
- Intindem aluatul pana cand are grosimea de aproximativ 5mm ( cu cat e mai gros cu atat mai inalte vor fi turtele, insa nu recomand mai mare de atat, pentru ca am descoperit ca se umfla destul la copt si nu neaparat uniform) decupam apoi in formele dorite si introducem la cuptor pentru maxim 10 minute. Cel mai bine ar fi sa le verificati dupa 8 minute si daca sunt inca putin moi in mijloc, sa le scoateti (daca le tineti prea mult, dupa ce le scoateti din cuptor se vor face tari). Daca vreti sa legati turtele cu funda, va sfatuiesc sa decupati gaura inainte sa puneti formele in cuptor, eu am facut gaura cu ajutorul unui pai si am refacut gaura imediat ce le-am scos din cuptor, pentru ca se ingusteaza putin la copt.