Sarmale cu sorici
Se apropie ajunul si e momentul sa punem la punct meniul pentru ziua de Craciun. Salata de boeuf am transformat-o in Mos Craciun, mamaliga am transformat-o in om de zapada, turta dulce am facut, braduti si stelute din negresa am facut, am vazut cum se fac si cozonacii. Trecand totul in revista, realizez ca ne-au mai ramas sarmalele, desigur :).
Sarmalele, despre care foarte multi considera ca sunt pur romanesti, sunt totusi specifice in intreaga zona a Balcanilor si a Orientului Mijlociu. Poate ca numele este oarecum imprumutat de la turci – sarmak, unde are sensul „a infasura, a inveli” , insa carnea tocata invelita in frunze, chiftelele si placinta cu carne tocata, toate sunt specifice zonei mai sus mentionate de foarte multa vreme, din cauza climei calde care facea dificila digestia carnii.
Nu cred ca stiati, insa exista si o oda a sarmalelor 🙂 – „Oda sarmalei” de Pastorel Teodoreanu. Va invit sa o cititi aici.
Revenind la meniul nostru, in continuare, vreau sa impartasesc cu voi reteta sarmalelor cu sorici.
Avem nevoie de:
- 500 g carne tocata porc si vita amestec
- 4 linguri orez
- 1 ceapa alba mica
- 1-2 buc varza murata- daca vrem mai multa varza tocata luam 2 buc
- sorici de porc cam 3 foi A4
- marar uscat
- cimbru uscat
- untura
- sare, piper
- vin alb sec
- pasta de tomate
- costita/kaizer afumat
Cum se face:
Carnea tocata se amesteca cu orezul spalat, cu ceapa tocata foarte marunt, sare si piper si 3-4 linguri de apa calduta. Amestecam totul foarte bine.
Soriciul il taiem patrate de 5-6 cm, il curatam de grasime si il punem in apa fiarta cateva secunde.
Sfat: dupa ce scoateti soriciul din apa fierbinte gustati putin din el. Daca e prea sarat, cum a fost in cazul meu, il puteti trece prin mai multe randuri de apa rece, se mai desareaza.
Apoi alegem foile subtiri de varza si taiem in patrate, triunghiuri cam de 10 pe 10 cm numai partea subtire a foii. Cotoarele de la varza se pastreaza pentru mai tarziu.
Dupa ce se aleg frunzele, miezul de varza se toaca marunt.
Din compozitia de carne luam cate o lingura si punem in patratul de sorici, rulam si apoi punem in foaia de varza . Procedam pana se termina toata compozitia.
Cum aranjam in oala:
Pe fundul oalei punem cotoarele de la frunzele de varza , cimbru si marar si mici bucatele de untura. Se pune un rand de sarmale peste ele, presaram varza tocata , doua linguri de pasta de tomate si o lingura de untura , cimbru ,marar.
Urmeaza alt rand de sarmale si tot asa. Deasupra de tot se pune varza tocata , felii de kaizer afumat, din nou pasta de tomate.
O cana de vin alb sec se amesteca cu apa si se pune peste sarmale pana sunt acoperite de lichid, punem o farfurie cu gura in jos peste sarmale, apasam putin , punem capacul la oala si lasam la fiert.
Se fierb 2-3 ore la foc mic pe aragaz. Clatinam oala des, cam din 15 in 15 minute.
Dupa 2 ore gustam si daca s-au fiert, dam la o parte capacul si farfuria si punem oala la cuptor pentru 30 minute ca sa prinda culoare frumoasa.
Se servesc cu mamaliguta si smantana!
- 500 g carne tocata porc si vita amestec
- 4 linguri orez
- 1 ceapa alba mica
- 1-2 buc varza murata- daca vrem mai multa varza tocata luam 2 buc
- sorici de porc cam 3 foi A4
- marar uscat
- cimbru uscat
- untura
- sare, piper
- vin alb sec
- pasta de tomate
- costita/kaizer afumat
- Carnea tocata se amesteca cu orezul spalat, cu ceapa tocata foarte marunt, sare si piper si 3-4 linguri de apa calduta. Amestecam totul foarte bine.
- Soriciul il taiem patrate de 5-6 cm, il curatam de grasime si il punem in apa fiarta cateva secunde.
- Sfat: dupa ce scoateti soriciul din apa fierbinte gustati putin din el. Daca e prea sarat, cum a fost in cazul meu, il puteti trece prin mai multe randuri de apa rece, se mai desareaza.
- Apoi alegem foile subtiri de varza si taiem in patrate, triunghiuri cam de 10 pe 10 cm numai partea subtire a foii. Cotoarele de la varza se pastreaza pentru mai tarziu.
- Dupa ce se aleg frunzele, miezul de varza se toaca marunt.
- Din compozitia de carne luam cate o lingura si punem in patratul de sorici, rulam si apoi punem in foaia de varza . Procedam pana se termina toata compozitia.
- Cum aranjam in oala: Pe fundul oalei punem cotoarele de la frunzele de varza , cimbru si marar si mici bucatele de untura. Se pune un rand de sarmale peste ele, presaram varza tocata , doua linguri de pasta de tomate si o lingura de untura , cimbru ,marar.Urmeaza alt rand de sarmale si tot asa. Deasupra de tot se pune varza tocata , felii de kaizer afumat, din nou pasta de tomate.
- O cana de vin alb sec se amesteca cu apa si se pune peste sarmale pana sunt acoperite de lichid, punem o farfurie cu gura in jos peste sarmale, apasam putin , punem capacul la oala si lasam la fiert.
- Se fierb 2-3 ore la foc mic pe aragaz. Clatinam oala des, cam din 15 in 15 minute.
- Dupa 2 ore gustam si daca s-au fiert, dam la o parte capacul si farfuria si punem oala la cuptor pentru 30 minute ca sa prinda culoare frumoasa.
- Se servesc cu mamaliguta si smantana!