Piept de rata cu sos de portocale
Carnea de rata nu este foarte des intalnita in bucatarii pentru ca este destul de pretentioasa. Pentru retetele cu carne de rata se folosesc in general fie bucati de piept, fie pulpele. Desigur puteti sa preparati si rata intreaga cu umplutura, dar este ceva mai complicat.
Carnea de rata este considerata a fi o carne „alba” , cu toate ca e mai inchisa la culoare decat celelalte feluri de carne alba de pasare. In ceea ce priveste proprietatile nutritive este asemanata cu uleiul de masline, de aceea, desi foarte sanatoasa, carnea de rata nu este recomandata pentru dietele de slabit. Rata este o pasare de apa si are un strat de grasime mai mare decat pasarile de uscat, fapt ce o face sa fie mai grasa decat curcanul, de exemplu.
Carnea de rata poate fi gasita in aproape toate restaurantele de lux din toate tarile , insa de ce nu am putea incerca sa ne delectam cu asa ceva, acasa, de cate ori vrem? 🙂 Iata ce ne trebuie:
Pentru rata:
- 2 bucati piept de rata (cu piele)
- sare, piper
Pentru sos:
- 2 portocale
- 20g zahar
- 205 ml apa
- 35g unt
- 25 ml otet balsamic
Pentru garnitura:
- o varza rosie mica
- 2-3 linguri de zahar (brun)
- 50 ml otet balsamic
- 150 ml vin rosu
- un pahar apa
Pentru inceput scoatem rata din frigider, o spalam si o taiem pe partea cu pielea in forma de romburi. Trebuie sa fim atenti sa taiem numai pielea, nu si carnea. Intoarcem pieptul si presaram sare doar pe partea cu carne . Lasam asa pentru o ora , la temperatura camerei.
Apoi pregatim o tigaie de teflon si o punem pe aragaz la foc mic. Stergem bine cu un servetel de hartie pieptul de rata apoi punem sare si pe partea cu piele. Presaram piper pe ambele parti si punem pieptul cu pielea in jos in tigaia calda. Dam apoi focul la nivel mediu si lasam pentru 5 minute, pana se rumeneste. Intoarcem si mai lasam 2-3 minute.
Mutam carnea intr-o tava in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius si lasam in functie de preferinte : 6 minute pentru varianta in sange, 10 minute pentru mediu si 15 -20 minute pentru bine facut.
Scoatem carnea din cuptor cu pielea in sus si lasam pentru cateva minute sa se racoreasca.
Pentru sos: punem pe foc o oala cu 5ml apa si zaharul. Cand incepe sa se caramelizeze, turnam sucul de la cele 2 portocale, otetul si apa care a ramas. Adaugam sare si piper si amestecam. Apoi adaugam untul si amestecam bine pana se ingroasa putin.
Pentru varza: punem zaharul intr-o oala pe foc la caramelizat. Cand e aproape topit, adaugam 100 ml apa si amestecam , apoi adaugam otetul si vinul si lasam sa fiarba pana se reduce putin.
Tocam varza si o punem in tigaie , amestecam si lasam pentru 5 minute sa se caramelizeze.
Bon appétit!
- 2 bucati piept de rata (cu piele)
- sare, piper
- 2 portocale
- 20g zahar
- 205 ml apa
- 35g unt
- 25 ml otet balsamic
- o varza rosie mica
- 2-3 linguri de zahar (brun)
- 50 ml otet balsamic
- 150 ml vin rosu
- un pahar apa
- Pentru inceput scoatem rata din frigider, o spalam si o taiem pe partea cu pielea in forma de romburi. Trebuie sa fim atenti sa taiem numai pielea, nu si carnea. Intoarcem pieptul si presaram sare doar pe partea cu carne . Lasam asa pentru o ora , la temperatura camerei.
- Apoi pregatim o tigaie de teflon si o punem pe aragaz la foc mic. Stergem bine cu un servetel de hartie pieptul de rata apoi punem sare si pe partea cu piele. Presaram piper pe ambele parti si punem pieptul cu pielea in jos in tigaia calda. Dam apoi focul la nivel mediu si lasam pentru 5 minute, pana se rumeneste. Intoarcem si mai lasam 2-3 minute.
- Mutam carnea intr-o tava in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius si lasam in functie de preferinte : 6 minute pentru varianta in sange, 10 minute pentru mediu si 15 -20 minute pentru bine facut.
- Scoatem carnea din cuptor cu pielea in sus si lasam pentru cateva minute sa se racoreasca.
- Pentru sos: punem pe foc o oala cu 5ml apa si zaharul. Cand incepe sa se caramelizeze, turnam sucul de la cele 2 portocale, otetul si apa care a ramas. Adaugam sare si piper si amestecam. Apoi adaugam untul si amestecam bine pana se ingroasa putin.
- Pentru varza: punem zaharul intr-o oala pe foc la caramelizat. Cand e aproape topit, adaugam 100 ml apa si amestecam , apoi adaugam otetul si vinul si lasam sa fiarba pana se reduce putin.
- Tocam varza si o punem in tigaie , amestecam si lasam pentru 5 minute sa se caramelizeze.
- Timpul de pregatire nu include si ora in care carnea se tine la temperatura camerei.