Sparanghel cu jamon la cuptor
Continuam saptamana garniturilor cu sparanghel infasurat in jamon la cuptor.
Asa cum v-am obisnuit, consider ca e bine sa aflam cate ceva despre ingredientele folosite inainte sa ne apucam de gatit felul respectiv. Sa stim pe ce ne bazam si ce beneficii ne aduc. Cum mai toate lucrurile au inceput in Grecia antica sau in Egipt :), iacata si sparanghelul apare pentru prima data acum 3000 de ani inainte de Hristos pe o fresca din Egipt pe post de ofranda.
Grecii si romanii il savurau proaspat cand era sezonul sau , dar si uscat pe timp de iarna. Tot de la romani a pornit si o expresie legata de sparanghel – „mai repede decat ai gati sparanghelul” pentru a exprima o actiune super rapida. Cea mai veche carte in care gasim o reteta cu sparanghel este cartea de retete a lui Apicius , ” De re coquinaria” , secolul al III-lea.
Ce face sparanghelul special este faptul ca imbina in acelasi timp o textura fina si puternica cu cel mai delicat gust.
Sparanghelul contine vitaminele A, C, K, B1, B2, B3 si B6, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu, mentine sanatoasa flora intestinala si protejeaza musculatura.
Jamon-ul este in principiu cuvantul spaniol pentru o sunca speciala, uscata . Exista doua feluri de jamon – jamón serrano – sunca ce provine „de la munte” si jamón ibérico– sunca ce provine de la porcul negru iberian.
Ce ne trebuie:
- 2 linguri ulei de masline
- 1 pachet jamon
- o legatura de sparanghel
- sare, piper
Pornim cuptorul la 200 grade Celsius dau gaz 4.
Pregatim o tava mai lunga si o ungem cu jumatate din cantitatea de ulei de masline. Taiem feliile de jamon in doua parti egale.
Spalam sparanghelul si indoim fiecare tulpina in parte pana crapa in mod natural. Pastram tulpinele cele mai lungi s si le infasuram pe fiecare in parte cu cate o bucata de jamon.
Le asezam in tava, le stropim cu ulei si le asezonam.
Punem sparanghelul la cuptor pentru 10 minute. Atentie sa nu il gatiti prea mult, sparanghelul trebuie sa poata fi luat cu mana din tava si sa nu se rupa.
Bon appétit!
- 2 linguri ulei de masline
- 1 pachet jamon
- o legatura de sparanghel
- sare, piper
- Pornim cuptorul la 200 grade Celsius dau gaz 4.
- Pregatim o tava mai lunga si o ungem cu jumatate din cantitatea de ulei de masline. Taiem feliile de jamon in doua parti egale.
- Spalam sparanghelul si indoim fiecare tulpina in parte pana crapa in mod natural. Pastram tulpinele cele mai lungi s si le infasuram pe fiecare in parte cu cate o bucata de jamon.
- Le asezam in tava, le stropim cu ulei si le asezonam.
- Punem sparanghelul la cuptor pentru 10 minute. Atentie sa nu il gatiti prea mult, sparanghelul trebuie sa poata fi luat cu mana din tava si sa nu se rupa.