Biscuiti cu cacao
Biscuitele-cupcake a sosit!
Ok, recunosc ca iti trebuie forma respectiva pentru asa ceva, insa puteti face acesti biscuiti cu orice forma doriti. Ca un pont, daca doriti sa aveti aceasta forma , eu am gasit-o in Dusseldorf, la un magazin din centrul orasului :).
Totusi, aceasta forma inedita de decupat biscuiti-cupcake mi-a dat de gandit. Cineva, la un moment dat a realizat ca formele de cerc nu mai sunt de ajuns , iar formele diverse de decupat au fost solutia. Insa cum au fost inventate?
Este cert ca formele de decupat moderne nu au fost inventate de un singur om si intr-un singur moment , ci a fost un proces continuu. Ca si multe alte lucruri intalnite aici pe blog, si formele de decupat isi au originile in Egiptul antic acum 2000 de ani inainte de Hristos :), unde intalnim primele forme pentru modelarea torturilor sau a biscuitilor.
Ajungem in secolul al 16-lea unde vedem cum popularitatea figurinelor de turta dulce ia amploare, cofetarii incepand sa foloseasca forme de decupat pentru a grabi procesul de taiere.
Pe parcurs ce europenii migreaza spre SUA, tot asa migreaza si obiceiurile lor, acestea incluzand si figurinele de turta dulce si formele lor. Nu a durat mult pana cand americanii au inceput sa fabrice forme de decupat in diverse forme si marimi, oferind publicului larg acces pentru cumparare.
La mijlocul anilor 1800, formele de decupat incep deja sa fie realizate in fabrici si la sfarsitul secolului incep sa fie vandute cu ajutorul cataloagelor, se realizeaza reclame pentru ele si chiar se importa in alte tari.
Initial se fabricau din staniu, insa cand au inceput sa fie fabricate din plastic au devenit si mai disponibile catre publicul larg. In prima jumatate a secolului 20, incepem sa vedem forme de decupat din aluminiu si plastic.
Cu cat s-au fabricat mai multe modele si forme cu atat au devenit mai populare. Intre anii 1970 si 1980 oamenii au inceput sa gateasca mai mult acasa , inclusiv sa decoreze prajituri si sa dezvolte apoi acest hobby.
Astazi putem gasi aceste forme de decupat in toate dimensiunile si modelele posibile, cele din staniu si plastic fiind cele mai des intalnite. Exista fabricanti care iti pot face modelul pe comanda sau chiar seturi care iti permit sa iti faci singur formele de decupat.
Cei mai multi dintre noi folosesc formele pentru decupat biscuiti, insa exista multe persoane care le cumpara doar pentru colectie. Exista chiar si un club oficial – CCCC -Cookie Cutter Collectors Club care are intalniri regulate. Exista chiar si cateva muzee cu forme de decupat (http://www.karenscookies.net/).
Lasand istoria la o parte si revenind la biscuitii in sine, aflati ca acestia sunt foarte simpli si sunt usor de facut. Sunt perfecti pentru o gustare in orice moment, dar mai ales dimineata savurati langa cafea :).
Avem nevoie de :
- 113g unt rece si nesarat, taiat in cubulete
- 1 lingura ulei(poate fi si de masline)
- 100g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1/2 lingurita sare
- 1 ou
- 30g amidon
- 50g cacao
- 150g faina
Extra: forma de decupat, faina pentru framantat, foi de copt
Mixam untul, uleiul, zaharul, vanilia si sarea pana cand compozitia este omogena. Adaugam oul si mixam pana cand s-a incorporat complet.
Adaugam apoi amidonul, cacao, faina. Amestecam pana cand incepe sa aiba consistenta unui aluat moale. Luam aluatul din bol si framantam pana cand obtinem un aluat omogen si elasic.
Incalzim cuptorul la 170 grade C.
Luam 2 foi de copt si punem aluatul intre ele. Intindem aluatul pana cand ajunge la grosimea de 0,5-0,6 mm si decupam cu forma dorita.
Punem biscutii la cuptor intre 9-12 minute in functie de marimea si grosimea lor. Cand sunt gata, biscuitii ar trebui sa fie uscati la suprafata dar elastici in mijloc.
reteta adaptata de pe http://bakingamoment.com/
Bon appétit!
- 113g unt rece si nesarat, taiat in cubulete
- 1 lingura ulei(poate fi si de masline)
- 100g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1/2 lingurita sare
- 1 ou
- 30g amidon
- 50g cacao
- 150g faina
- Extra: forma de decupat, faina pentru framantat, foi de copt
- Mixam untul, uleiul, zaharul, vanilia si sarea pana cand compozitia este omogena. Adaugam oul si mixam pana cand s-a incorporat complet.
- Adaugam apoi amidonul, cacao, faina. Amestecam pana cand incepe sa aiba consistenta unui aluat moale. Luam aluatul din bol si framantam pana cand obtinem un aluat omogen si elasic.
- Incalzim cuptorul la 170 grade C.
- Luam 2 foi de copt si punem aluatul intre ele. Intindem aluatul pana cand ajunge la grosimea de 0,5-0,6 mm si decupam cu forma dorita.
- Punem biscutii la cuptor intre 9-12 minute in functie de marimea si grosimea lor. Cand sunt gata, biscuitii ar trebui sa fie uscati la suprafata dar elastici in mijloc.