Biscuiti cu caramel
Astazi avem biscuiti. Insa nu orice biscuiti, ci unii atat de fragezi incat ti se topesc in gura, mai ales ca sunt si umpluti cu caramel 🙂 .
Insa, asa cum v-am obisnuit, nu putem trece la reteta pana cand nu ne lamurim putin asupra ingredientelor si a ceea ce urmeaza sa mancam.
Caramelul se obtine in principiu, prin incalzirea zaharului pe la aproximativ 170 °C si consta in evaporarea apei , spargerea moleculelor de zahar si unirea lor din nou, intr-un alt produs cu o culoare si un gust specific, pe care il stim foarte bine 🙂 . De la chimie, trecem la istorie si rasfoind filele, descoperim ca numele are radacini latine, din latina medievala – cannamellis – si latina – callamellus – cuvinte care in principiu se refereau la trestia de zahar.
Revenind la partea practica totusi, cateodata nu e de ajuns doar sa topim zaharul pentru a obtine ce ne dorim. De exemplu, pentru acesti biscuiti, pentru caramel am folosit smantana lichida si unt. Daca vreti sa faceti modele de zahar ars, e de ajuns doar apa si tot asa.
Ingrediente:
- 320g unt
- 3 galbenusuri
- 150ml smantana lichida ( pentru frisca, min 30 %grasime)
- 350g zahar
- 300g faina
- 50g cacao
- 70g amidon
- 2 lingurite de praf de copt
- extra: tava, foaie de copt, zahar
Pentru inceput frecam 250g din unt cu 150g din zahar si cu cele 3 galbenusuri.
Separat intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina, cacao, amidon.
Turnam incet din amestecul uscat peste crema formata din unt, zahar si galbenusuri si incepem sa framantam pana cand obtinem un aluat omogen. Il impachetam in folie de plastic si lasam la frigider minim 20 de minute.
Dam drumul la cuptor la 170 °C si scoatem aluatul si incepem sa formam bile.
Separat pregatim o farfurie cu zahar alb. Asezam bilele pe farfurie si apasam pana sa aplatizeaza. Punem biscuitii in tava cu partea cu zahar in sus si cu ajutorul unui dop sau capac facem o gaura in mijloc (aveti grija sa nu apasati prea tare sa nu se gaureasca pana la capat).
Lasam la cuptor aproximativ 15 minute, apoi imediat cum ii scoatem mai apasam putin cu ustensila folosita pentru gaurit, pentru a face simetrica gaura.
Cat timp se racesc biscuitii, intr-o oala, punem restul de 200g de zahar sa se caramelizeze, amestecand tot timpul, pentru a nu face cocoloase. Imediat cum se topeste, punem restul de 70g unt (taiat cubulete) si amestecam bine pana se topeste.
Turnam cu grija smantana lichida si mai lasam pe foc pana da in clocot. Oprimfocul si cu o lingurita incepem sa umplem biscuitii.
Bon appétit!
(reteta adaptata de pe www.lauraadamache.ro)
- 320g unt
- 3 galbenusuri
- 150ml smantana lichida ( pentru frisca, min 30 %grasime)
- 350g zahar
- 300g faina
- 50g cacao
- 70g amidon
- 2 lingurite de praf de copt
- extra: tava, foaie de copt, zahar
- Pentru inceput frecam 250g din unt cu 150g din zahar si cu cele 3 galbenusuri.
- Separat intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina, cacao, amidon.
- Turnam incet din amestecul uscat peste crema formata din unt, zahar si galbenusuri si incepem sa framantam pana cand obtinem un aluat omogen. Il impachetam in folie de plastic si lasam la frigider minim 20 de minute.
- Dam drumul la cuptor la 170 °C si scoatem aluatul si incepem sa formam bile.
- Separat pregatim o farfurie cu zahar alb. Asezam bilele pe farfurie si apasam pana sa aplatizeaza. Punem biscuitii in tava cu partea cu zahar in sus si cu ajutorul unui dop sau capac facem o gaura in mijloc (aveti grija sa nu apasati prea tare sa nu se gaureasca pana la capat).
- Lasam la cuptor aproximativ 15 minute, apoi imediat cum ii scoatem mai apasam putin cu ustensila folosita pentru gaurit, pentru a face simetrica gaura.
- Cat timp se racesc biscuitii, intr-o oala, punem restul de 200g de zahar sa se caramelizeze, amestecand tot timpul, pentru a nu face cocoloase. Imediat cum se topeste, punem restul de 70g unt (taiat cubulete) si amestecam bine pana se topeste.
- Turnam cu grija smantana lichida si mai lasam pe foc pana da in clocot. Oprimfocul si cu o lingurita incepem sa umplem biscuitii.