Biscuiti cu gem de capsuni
Iata-ne , la nici o saptamana de la Dragobete, sarbatorim iar! Martisorul! Micul snur impletit alb-rosu nu si-a dezvaluit pana acum originile, dar prezenta lui este regasita in zona Romaniei si a Bulgariei de foarte mult timp, fapt ce duce cu gandul la o posibila origine daco-tracica.
Exista si teorii conform carora martisorul isi are inceputurile in Imperiul Roman, simbolizand Anul Nou, care era sarbatorit in prima zi de primavara, prima zi a lui Marte (zeul 🙂 – razboiului, dar si al vegetatiei – de aici si dualitatea martisorului – rosu insemnand razboi, alb insemnand pace).
Gasim dovezi ale martisorului pe teritoriul Romaniei inca de acum 8000 de ani – amulete in culorile rosu si alb ce se purtau la gat.
Astazi martisorul se poarta in piept sau la mana toata luna martie , dupa care traditia spune ca snurul trebuie agatat intr-un pom fructifer , fapt ce se presupune a aduce belsug in casa oamenilor.
Ce este cert este ca azi este prima zi de primavara si cu aceasta ocazie va ofer si eu in dar un martisor comestibil si dulce!
Ce ingrediente am folosit:
- 400g faina
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita praf de copt
- 100g zahar pudra
- 250g unt
- 1 ou
- o lingurita esenta de vanilie
- gem de capsuni ( aprox jumatate de borcan )
Extra: foaie de copt, zahar pudra pentru decor, forme de decupat
Intr- un vas am amestecat faina, scortisoara, sarea si praful de copt. L-am lasat de o parte.
In mixer am amestecat untul cu zaharul la nivel mediu pana au capatat consistenta unei creme usoare si deschisa la culoare. Am adaugat esenta de vanilie, apoi oul.
Am adaugat incet faina. Am format o bila si am intins-o cu sucitorul intre 2 foi de copt (daca aluatul este inca moale in bolul de mixer si vi se lipeste de maini, adaugati faina si framantati pana ajunge la consistenta unui aluat omogen ).
Am pus aluatul in frigider pentru 2 ore . Dupa acest interval am pornit cuptorul la foc mediu si am inceput sa decupez formele de inima. Am decupat tot aluatul cu forma mare de inima. din bucatile ramase am decupat in interiorul lor o inima cu o forma si mai mica. Am continuat pana cand am terminat tot aluatul.
Am lasat la cuptor aproximativ 10 minute, pana cand marginile au devenit aurii. Le-am lasat sa se raceasca, apoi biscuitii cu forma in mijloc i-am pus separat si i-am pudrat cu zahar.
Pe biscuitii intregi am pus 2 lingurite de gem, am intins, apoi am format sandwich-uri.
Bon appétit!
reteta adaptata de pe http://www.cookingclassy.com/
- 400g faina
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita praf de copt
- 100g zahar pudra
- 250g unt
- 1 ou
- o lingurita esenta de vanilie
- gem de capsuni ( aprox jumatate de borcan )
- Extra: foaie de copt, zahar pudra pentru decor, forme de decupat
- Intr- un vas amestecam faina, scortisoara, sarea si praful de copt.
- In mixer amestecam untul cu zaharul la nivel mediu pana au capatat consistenta unei creme usoare si deschisa la culoare. Adaugam esenta de vanilie, apoi oul.
- Adaugam incet faina. Formam o bila si o intindem cu sucitorul intre 2 foi de copt (daca aluatul este inca moale in bolul de mixer si vi se lipeste de maini, adaugati faina si framantati pana ajunge la consistenta unui aluat omogen ).
- Punem aluatul in frigider pentru 2 ore . Dupa acest interval pornim cuptorul la foc mediu si incepem sa decupam formele de inima. Decupam tot aluatul cu forma mare de inima. Din bucatile ramase decupam in interiorul lor o inima cu o forma si mai mica. Continuam pana cand am terminam tot aluatul.
- Lasam la cuptor aproximativ 10 minute, pana cand marginile au devenit aurii. Le-am lasat sa se raceasca, apoi biscuitii cu forma in mijloc ii punem separat si ii pudram cu zahar.
- Pe biscuitii intregi punem 2 lingurite de gem, intindem, apoi formam sandwich-uri.