Bulz rasturnat
Despre bulz, numai de bine 🙂 , nu am reusit sa gasesc prea multe informatii despre originea lui, asa ca m-am orientat catre DEX, sa vedem macar ce este exact:
BULZ, bulzi, s. m. 1. (Pop.) Cocoloș. ♦ Cocoloș de mămăligă caldă în care s-a pus brânză de oaie sau urdă. 2. (Tehn.) Ansamblu de piese de cherestea obținute prin debitarea unui buștean și așezate astfel încât să reconstituie trunchiul.
Este de departe clar ca ne vom focusa pe nr. 1 :). I se mai zice si bulț (nord Rev. I. Crg. 1, 73) și bolz (Mold. sud). V. balmoș, iar pe wikipedia il gasim chiar sub denumirea de urs de mamaliga.
Cateodata gasim bulz moldovenesc, alta data ciobanesc, alteori doar „traditional”… oricum i-am zice, cert e ca totul se invarte in jurul unui cocolos de mamaliga, cu branza in interior, poate si putina slanina sau kaiser, totul trecut prin cuptor ; si atunci, de ce sa nu incercam o noua varianta, pastrand mamaliga si branza de burduf, dar cu bacon si unt si intr-o noua forma – bulz rasturnat – o idee primita de la mama 🙂 , insa nu trebuie neaparat sa il rasturnati sau nu trebuie sa il faceti pe tot intr-un castron, puteti tapeta cu bacon boluri mai mici, individuale (cred ca e si mai simplu, de altfel 🙂 ).
Bun, acum haideti la treaba! 🙂
Avem nevoie de:
- 200g malai
- 1l apa
- sare
- 300g (3 pachete) bacon feliat subtire
- 300g branza de burduf
- 50 de unt
Luam un vas rezistent la caldura si in ungem bine cu unt. Tapetam tot vasul cu bacon si il lasa deoparte.
Dam drumul la cuptor.
Pregatim o mamaliga din malai, apa si sare: intr-o cratita punem apa cu sare la fiert ; cand incepa sa fiarba adaugam in ploaie malaiul si amestecam constant cu un tel. Continuam asa pana cand incepe sa se umfle mamaliga. In acest moment dam focul mic, ca sa nu sara din magaliga pe noi si amestecam constant pana incepe sa se ingroase si sa se dezlipeasca de pereti (cam 15 min). Nu o lasati sa se gateasca prea mult, pentru bulz avem nevoie de o mamaliga putin mai moale decat in general.
Cand e gata turnam jumatate de mamaliga in vasul tapetat cu bacon adaugam restul de unt si faramitam branza de burduf. Turnam restul de mamaliga, si aplatizam cat putin din baconul care iese in afara. Introducem in cuptor pana cand se rumeneste bine baconul.
Scoatem vasul din cuptor si il lasam sa se raceasca aproape de tot apoi il rasturnam pe un fund de lemn sau o farfurie (daca faceti asta imediat cum il scoateti din cuptor sau cand inca e destul de cald, nu va mai iesi intreg si branza se va scurge peste tot – credeti-ma, vorbesc din experienta 🙂 ).
Servim alaturi de un ou ochi si smantana sau muraturi.
Bon appétit!
♥
- 200g malai
- 1l apa
- sare
- 300g (3 pachete) bacon feliat subtire
- 300g branza de burduf
- 50 de unt
- Luam un vas rezistent la caldura si in ungem bine cu unt. Tapetam tot vasul cu bacon si il lasa deoparte.
- Dam drumul la cuptor.
- Pregatim o mamaliga din malai, apa si sare: intr-o cratita punem apa cu sare la fiert ; cand incepa sa fiarba adaugam in ploaie malaiul si amestecam constant cu un tel. Continuam asa pana cand incepe sa se umfle mamaliga. In acest moment dam focul mic, ca sa nu sara din magaliga pe noi si amestecam constant pana incepe sa se ingroase si sa se dezlipeasca de pereti (aprox 15 min). Nu o lasati sa se gateasca prea mult, pentru bulz avem nevoie de o mamaliga putin mai moale decat in general.
- Cand e gata turnam jumatate de mamaliga in vasul tapetat cu bacon adaugam restul de unt si faramitam branza de burduf. Turnam restul de mamaliga, si aplatizam cat putin din baconul care iese in afara. Introducem in cuptor pana cand se rumeneste bine baconul.
- Scoatem vasul din cuptor si il lasam sa se raceasca aproape de tot apoi il rasturnam pe un fund de lemn sau o farfurie.
- Servim alaturi de un ou ochi si smantana sau muraturi.