Cheesecake la pahar
Ador cheesecake-ul in toate formele pe care le poate lua, la cuptor, la pahar, cu topping sau fara. O forma rudimentara si foarte apreciata a cheesecake-ului poate fi gasita in Grecia Antica, inainte chiar de sosirea romanilor. Cea mai veche mentiune atestata cheesecake-lui este atribuita fizicianului grec Aegimus , care a scris o carte despre arta de a face crema de branza.
Totusi, in acele timpuri, ” branza” se deosebea foarte mult de ceea ce inseamna ea pentru noi azi.
Notiunea moderna de crema de branza a aparut in 1872 , cand William Lawrence in New York , cauta o modalitate de a recrea branza franceza Neufchatel si din greseala a descoperit o modalitate de a face o ” branza nematurata „, care este mai grea si cremoasa .
În 1912 , James Kraft a dezvoltat o forma de crema de branza pasteurizata. Kraft a achizitionat marca Philadelphia în 1928 si a comercializat branza Philadelphia Cream, care este in prezent cel mai frecvent utilizat tip de branza pentru prajiturile cu branza. (sursa wikipedia.org)
Daca nu avem timp la dispozitie sa pornim cuptorul, sa asteptam sa se coaca si sa respectam intocmai conditiile pentru obtinerea unui cheesecake perfect, putem sa ne satisfacem pofta rapid cu un cheesecake la pahar. Aceasta este una din retetele mele preferate, pe langa faptul ca este foarte gustoasa, este si foarte aspectoasa si usor de facut.
Ne trebuie:
- 200g biscuiti digestivi cu scortisoara
- 150 g unt usor sarat
- 200g crema de branza Philadelphia
- 150-200 g zahar pudra
- o pastaie de vanilie
- 200 ml frisca batuta / 2 plicuri Dr. Oetker ( in acest caz luati in calcul ca va trebuie si putin lapte :))
- pahare
Mai intai, mixam bine crema de branza impreuna cu zaharul si semintele de vanilie. Separat pregatim frisca apoi o incorporam in crema de branza incet cu ajutorul unei spatule. Lasam compozitia la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, pisam biscuitii. Ca sa ne fie mai usor, ii punem intr-o punga si in strivim cu sucitorul.
Apoi topim untul, il turnam peste biscuitii pisati si amestecam bine.
Asamblam in felul urmator: un strat de biscuiti, un strat de crema si tot asa pana se umple paharul. Se poate servi imediat! <3
Bon appétit!
- 200g biscuiti digestivi cu scortisoara
- 150 g unt usor sarat
- 200g crema de branza Philadelphia
- 150-200 g zahar pudra
- o pastaie de vanilie
- 200 ml frisca batuta / 2 plicuri Dr. Oetker ( in acest caz luati in calcul ca va trebuie si putin lapte 🙂 )
- pahare
- Mai intai, mixam bine crema de branza impreuna cu zaharul si semintele de vanilie. Separat pregatim frisca apoi o incorporam in crema de branza incet cu ajutorul unei spatule. Lasam compozitia la frigider pentru 30 de minute.
- Intre timp, pisam biscuitii. Ca sa ne fie mai usor, ii punem intr-o punga si in strivim cu sucitorul.
- Apoi topim untul, il turnam peste biscuitii pisati si amestecam bine.
- Asamblam in felul urmator: un strat de biscuiti, un strat de crema si tot asa pana se umple paharul. Se poate servi imediat! <3
Oana
decembrie 30, 2013
yummy..Arata delicios
Sigur voi incerca si eu!
Intrebare: pot inlocui branza Philadelphia cu mascarpone?
Beatrice Stancu
ianuarie 8, 2014
Multumesc mult, draga mea! Desigur ca poti, insa cred ca se va schimba gustul total, mascarpone nu este in general recomandat pentru cheesecake-uri. Propunerea mea e sa incerci ambele variante si sa vezi care iti place mai mult 🙂 Te pup!
mariana
martie 1, 2017
Este necesar de pus frisca ?
beatrice
octombrie 15, 2017
Buna Mariana! Nu este obligatoriu, insa frisca face ca intreaga compozitie sa fie mai aerata si cremoasa. De asemenea, la cantitatile respective, doar din crema de branza si zahar, va iesi ceva foarte dulce. Cu drag, Bibi