Ciuperci umplute
Ciupercile se regasesc des in bucatariile din toate colturile lumii si mai numesc si „carnea” lumii vegetariene :). Si totusi, spre deosebire de carne, ciupercile au avantaje nete: nu au colesterol si sunt mai usor digerabile. Recomandate aproape in toate dietele , sunt sarace in calorii si ofera senzatia de satietate.
Cu conditia sa le alegem pe cele neotravitoare :), ciupercile au un rol important in digestie, combat stresul si intaresc sistemul imunitar. Cele pe care le gasim noi in supermarket sunt produse in general in ferme , insa daca vreti totusi sa depistati ciuperci otravitoare, am gasit aici cateva sfaturi:
Ciupercile se pot verifica printr-unul dintre următoarele procedee:
1. Se introduce o linguriţă de argint în oala unde fierb ciupercile: dacă linguriţa se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare.
2. Se pune pătrunjel verde în oala unde fierb ciupercile: dacă acesta îşi schimbă culoarea, înseamnă că nu le putem consuma.
Dupa ce ne-am lamurit ca avem ciuperci comestibile, trecem la treaba :). Avem nevoie de:
- 10 ciuperci mari
- ceapa verde x 2
- un ardei gras
- o lingura de unt
- o lingura de pesmet
- si un polonic de supa de leguma
- 150 g bacon
- marar/patrunjel
- cascaval
- smantana
Curatam ciupercile, scoatem coditele si le tocam marunt.
Prajim intr-o tigaie neaderenta fara grasime/ulei baconul ; in grasimea de la bacon punem ceapa tocata marunt , adaugam un praf de sare ca sa nu se arda si lasam pana devine transparent . Punem si ardeiul tocat impreuna cu coditele de ciuperci si le lasam la calit 10 minute.
Punem 2 linguri de supa si lasam sa fiarba pana se evapora supa. Adaugam pesmetul , verdeata (posibil si un catel de usturoi 🙂 ) si dam de o parte.
Intr-un vas de sticla termorezistent punem ciupercile, punem in fiecare din compozitia de mai sus (cu mot 🙂 ) si radem cascaval. Turnam restul de supa si lasam la cuptor pana se gratineaza .
Se servesc cu smantana sarata.
Bon appétit!
- 10 ciuperci mari
- ceapa verde x 2
- un ardei gras
- o lingura de unt
- o lingura de pesmet
- si un polonic de supa de leguma
- 150 g bacon
- marar/patrunjel
- cascaval
- smantana
- Curatam ciupercile, scoatem coditele si le tocam marunt.
- Prajim intr-o tigaie neaderenta fara grasime/ulei baconul ; in grasimea de la bacon punem ceapa tocata marunt , adaugam un praf de sare ca sa nu se arda si lasam pana devine transparent . Punem si ardeiul tocat impreuna cu coditele de ciuperci si le lasam la calit 10 minute.
- Punem 2 linguri de supa si lasam sa fiarba pana se evapora supa. Adaugam pesmetul , verdeata (posibil si un catel de usturoi 🙂 ) si dam de o parte.
- Intr-un vas de sticla termorezistent punem ciupercile, punem in fiecare din compozitia de mai sus (cu mot 🙂 ) si radem cascaval. Turnam restul de supa si lasam la cuptor pana se gratineaza .
- Se servesc cu smantana sarata.