Clafoutis
Nici tarta, nici placinta 🙂 , clafoutis este o prajitura frantuzeasca din zona Limousin si are specifice urmatoarele caracteristici : cirese negre ( in principiu cu samburi cu tot), aranjate pe o tava rotunda unsa in prealabil cu unt, peste care se toarna un aluat subtire. Se orneaza cu zahar pudra si se poate servi calda sau rece ( e la fel de buna 🙂 ).
Evident ca putem inlocui ciresele cu alte fructe, insa in acest caz prajitura noastra nu se va mai numi clafoutis ( from Occitan clafotís, from the verb clafir, meaning „to fill” (implied: „the batter with cherries” ),conform www.wikipedia.org), ci flaugnarde 🙂 ( baked French dessert with fruit arranged in a buttered dish and covered with a thick flan-like batter.[1] Similar to a clafoutis, which is made with black cherries, a flaugnarde is made with apples, peaches, pears, plums, prunes or other fruits. Resembling a large pancake, the dish is dusted with confectioner’s sugar and can be served either warm or cold, tot conform www.wikipedia.org).
Ce este minunat la acest desert este ca se face incredibil de repede, nu necesita multe ingrediente si cel mai important, contine fructe adevarate 🙂 . Motiv pentru care am decis sa il fac si eu si sa il impartasesc cu voi.
Ne trebuie:
- 500g cirese (cat mai negre ; eu am scos samburii , sa se poata manca mai usor)
- 6 oua
- 250 ml lapte
- 100g faina
- 120g zahar pudra
- 20g unt
- 1 praf de sare
Cum se face:
Pentru inceput spalam ciresele si le scoatem samburii.
Intr-un vas batem ouale ca pentru omleta si adaugam peste 90g din zahar si praful de sare.
Amestecam cu un tel bine si incorporam laptele putin cate putin. Turnam faina in ploaie si amestecam bine pana obtinem un aluat moale. Lasam asa 10 minute.
Intre timp dam drumul la cuptor la 220 grade C si ungem tava cu unt. Punem pe fund cirelese, apoi turnam incet aluatul, incercand sa nu miscam foarte mult ciresele. Lasam la cuptor 30 de minute.
Cand este gata, lasam sa se raceasca putin apoi pudram cu zaharul. Se poate servi calda sau o puteti lasa la frigider pentru mai tarziu ( si rece este la fel de buna 🙂 ).
Bon appétit!
(reteta adaptata din „deserturi cu fructe”, Larousse)
Clafoutis2015-07-01 19:41:49Serves 6Prep Time10 minCook Time30 minIngredients
- 500g cirese
- 6 oua
- 250 ml lapte
- 100g faina
- 120g zahar pudra
- 20g unt
- 1 praf de sare
Instructions
- Pentru inceput spalam ciresele si le scoatem samburii.
- Intr-un vas batem ouale ca pentru omleta si adaugam peste 90g din zahar si praful de sare.
- Amestecam cu un tel bine si incorporam laptele putin cate putin. Turnam faina in ploaie si amestecam bine pana obtinem un aluat moale. Lasam asa 10 minute.
- Intre timp dam drumul la cuptor la 220 grade C si ungem tava cu unt. Punem pe fund cirelese, apoi turnam incet aluatul, incercand sa nu miscam foarte mult ciresele. Lasam la cuptor 30 de minute.
- Cand este gata, lasam sa se raceasca putin apoi pudram cu zaharul. Se poate servi calda sau o puteti lasa la frigider pentru mai tarziu.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/