Crutoane din croissant

septembrie 2, 2015 | By

Crutoanele sunt in genere bucati de paine coapte inca o data , deseori sub forma unor cuburi inmuiate in ulei sau unt si asezonate cu sare sau ierburi aromatice. Se folosesc in supe si in salate ( in special in salata Caesar) sau ca atare, sub forma unei mici gustari.

Cuvantul in sine – croûton (crouton) – este un diminutiv venit  de la croûte (croute). „Croute” inseamna o felie de bagheta unsa cu putin unt sau ulei si bagata la cuptor ( intelegeti acum de unde si diminutivul 🙂 ).  

De asemenea, in franceza „croûte” nu este numai un substantiv, ci si un verb care descrie procesul prin care painea se transforma in crusta. 

Prin urmare e simplu: se taie painea in cuburi, se unge cu unt sau ulei, se asezoneaza si se baga la cuptor pana capata o crusta. Si atunci, de ce sa nu incercam si o variante de crutoane dulci, nu din paine, ci din croissant, pe care le putem folosi de ce nu, la o … supa de ciocolata 🙂 ?

Iata ce ne trebuie:

  • 2 croissante 
  •  30g unt
  • o lingura zahar
  • jumatate lingurita scortisoara

Incalzim cuptorul la 175 grade C, pregatim o tava cu foaie de copt si taiem croissantele in cuburi.

Topim untul,  luam cratita de pe foc si peste el  punem cuburile de croissant si incercam sa le acoperim pe toate partile cu untul topit. Presaram zaharul si scortisoara si amestecam incet.

Punem cuburile in tava si lasam la cuptor 15-20 minute sau pana capata o crusta aurie, timp in care le mai amestecam putin in tava, sa se faca pe toate partile. 

Le puteti pastra sub un prosop curat pana le serviti, ca sa nu se intareasca foarte mult. 

 Bon appétit!

(reteta adaptata de pe http://www.sugarhero.com/)

Crutoane din croissant
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Ingredients
  1. 2 croissante
  2. 30g unt
  3. o lingura zahar
  4. jumatate lingurita scortisoara
Instructions
  1. Incalzim cuptorul la 175 grade C, pregatim o tava cu foaie de copt, si taiem croissantele in cuburi.
  2. Topim untul, luam cratita de pe foc si peste el punem cuburile de croissant si incercam sa le acoperim pe toate partile cu untul topit. Presaram zaharul si scortisoara si amestecam incet.
  3. Punem cuburile in tava si lasam la cuptor 15-20 minute sau pana capata o crusta aurie, timp in care le mai amestecam putin in tava, sa se faca pe toate partile. Le puteti pastra sub un prosop curat pana la serviti, ca sa nu se intareasca foarte mult.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/

 

Share Button