Drob de pui
Drobul este un preparat culinar traditional romanesc si se prepara in special in preajma Pastelui. Dat fiindca nu mai avem mult timp pana la Paste, am inceput pregatirile si m-am decis sa impartasesc deja cu voi reteta mea.
In general drobul este din miel si se prepara in felul urmator: maruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă și rinichi) fierte si tocate sunt amestecate cu verdeturile (ceapa verde, usturoi verde, marar, patrunjel, leustean) si cu oua (crude si fierte), paine inmuiata in apa sau lapte. Prapurul mielului se pune intr-o tava, apoi peste se pune amestecul de carne. Se aseaza oua fierte in centrul acestuia.
Ca o curiozitate, conform wikipedia.org , in SUA este interzis importul si pregatirea pentru consumul uman al plamanilor de oaie. Astfel, in SUA este imposibila prepararea drobului de miel traditional romanesc.
Avand in vedere ca la masa de Paste se gasesc oricum o multime de preparate din miel, am decis anul acesta sa incerc o varianta mai usoara a drobului si anume, cel de pui. Ingredientele se gasesc mai usor si nici nu e atat de greu de digerat. Nu mai pun la socoteala faptul ca am intalnit foarte multe persoane care poate ar fi dorit sa guste putin drob , insa nu suporta mirosul sau carnea de miel. Pentru toti acestia si pentru cine nu vrea sa se chinuie cu vestitul prapur :), am imprumutat aceasta reteta de drob de pui de la bunica mea, caruia ii multumesc pentru transmiterea mai departe a traditiei :).
Avem nevoie de:
- o caserola ficat de pui
- o caserola pipote si inimi de pui
- jumatate de caserola piept de pui
- 3 legaturi marar
- 3 legaturi patrunjel
- o legatura ceapa verde
- o legatura usturoi verde
- 6 oua
- 2 oua fierte tare
- 2 linguri smantana
- o felie de paine inmuiata in lapte
Incepem prin a fierbe ficatul impreuna cu cateva boabe de piper si foi de dafin. Separat, fierbem cu putina sare pipotele, inimile si pieptul de pui.
Intre timp tocam toate verdeturile si fierbem tare 2 oua ( eu le-am lasat 15 minute din momentul in care am pus ouale pe foc).
Tocam si ficatul,organele si pieptul de pui. Intr-un castron punem toate ingredientele tocate impreuna cu cele 6 oua, smantana si painea. Asezonam si amestecam bine.
Intr-o tava punem un strat din compozitia de drob, apoi asezam ouale fierte in centru. Acoperim cu restul de compozitie si punem la cuptor pana se rumeneste bine de tot (cel putin 45 de minute; incercati cu o scobitoare ca la blaturi, daca iese curata este gata).
Sugestia mea este sa puneti tava respectiva intr-o tava mai mare, riscul sa curga din drob oul este destul de mare.
Bon appétit!
- o caserola ficat de pui
- o caserola pipote si inimi de pui
- jumatate de caserola piept de pui
- 3 legaturi marar
- 3 legaturi patrunjel
- 0 legatura ceapa verde
- 0 legatura usturoi verde
- 6 oua
- 2 oua fierte tare
- 2 linguri smantana
- o felie de paine inmuiata in lapte
- Incepem prin a fierbe ficatul impreuna cu cateva boabe de piper si foi de dafin. Separat, fierbem cu putina sare pipotele, inimile si pieptul de pui.
- Intre timp tocam toate verdeturile si fierbem tare 2 oua ( eu le-am lasat 15 minute din momentul in care am pus ouale pe foc).
- Tocam si ficatul,organele si pieptul de pui. Intr-un castron punem toate ingredientele tocate impreuna cu cele 6 oua, smantana si painea. Asezosam si amestecam bine.
- Intr-o tava punem un strat din compozitia de drob, apoi asezam ouale fierte in centru. Acoperim cu restul de compozitie si punem la cuptor pana se rumeneste bine de tot (cel putin 45 de minute; incercati cu o scobitoare ca la blaturi, daca iese curata este gata).
- Sugestia mea este sa puneti tava respectiva intr-o tava mai mare, riscul sa curga din drob oul este destul de mare.