Eggnog
Eggnog sau lichiorul de oua este o bautura foarte populara in America si este asociata in general cu sarbatoarea Craciunului. Nu este ceva super traditional pentru noi, dar eu zic ca merita incercat , macar o data. Daca tot ne apucam de import , propun sa vedem si ce anume importam :).
Originile acestei bauturi sunt oarecum necunoscute, se pare ca totul a inceput undeva in Anglia medievala si era specifica aristocratiei. Eggnog-ul a traversat oceanul Atlantic odata cu coloniile britanice si a devenit rapid popular in America. Ba chiar, in 23-25 decembrie 1826, a avut loc Rascoala Eggnog-ului, cand membri ai Academiei Militare au furat whiskey pentru a face eggnog la o petrecere de Craciun. Probabil de aici a si ramas obiceiul de a savura acest lichior in preajma Craciunului.
Lichiorul de oua traditional de obicei este format din lapte, zahar, oua crude , condimente, de obicei nucsoara si whiskey, rom, lichior, vodka etc . Alte variante mai includ frisca, bezea, scortisoara, inghetata sau ciocolata.
Atunci cand fac pentru prima data un preparat, incerc sa il fac cat mai aproape de original, pentru a-mi da seama exact cum este la baza, ca mai apoi sa pot face alte variante dupa bunul plac. Prin urmare mai jos gasiti prima si cea mai clasica reteta proprie de eggnog (recunosc, am incercat sa respect cat mai mult reteta clasica, insa, pentru ca nu imi place nucsoara, am inlocuit-o cu scortisoara 🙂 ). Promit sa revin si cu alte variante pana la urmatorul Craciun :).
Avem nevoie de:
- 2 cani lapte
- 6 galbenusuri
- 1 cana zahar
- 1 cana rom alb
- 1 lingurita scortisoara
- 2 lingurite esenta de vanilie
Intr-o oala amestecam laptele cu o lingurita de vanilie si una de scortisoara si lasam pe foc mic pana fierbe si da in clocot. Lasam sa se raceasca putin.
Intre timp intr-un vas separat frecam galbenusurile si zaharul pana cand compozitia devine cremoasa. Turnam incet peste crema de galbenusuri laptele, amestecand constant.
Compozitia rezultata o punem la bain-marie si amestecam in continuu , asa cum am procedat si in cazul cremei de sampanie pana cand incepe sa se ingroase.
Apoi lasam sa se raceasca, cam o ora. Dupa acest interval, punem o cana de rom ( sfatul meu e sa puneti putin cate putin, sa gustati si sa va opriti atunci cand considerati ca este pe gustul vostru, cantitatea de alcool din bauturi poate fi diferita si exista riscul sa il faceti prea tare), o lingurita de vanilie si amestecati.
Daca va place varianta calduta, puteti savura imediat, daca nu, puteti pune la frigider pentru cateva ore.
- 2 cani lapte
- 6 galbenusuri
- 1 cana zahar
- 1 cana rom alb
- 1 lingurita scortisoara
- 2 lingurite esenta de vanilie
- Intr-o oala amestecam laptele cu o lingurita de vanilie si una de scortisoara si lasam pe foc mic pana fierbe si da in clocot. Lasam sa se raceasca putin.
- Intre timp intr-un vas separat frecam galbenusurile si zaharul pana cand compozitia devine cremoasa. Turnam incet peste crema de galbenusuri laptele, amestecand constant.
- Compozitia rezultata o punem la bain-marie si amestecam in continuu, pana cand incepe sa se ingroase.
- Apoi lasam sa se raceasca, cam o ora. Dupa acest interval, punem o cana de rom ( sfatul meu e sa puneti putin cate putin, sa gustati si sa va opriti atunci cand considerati ca este pe gustul vostru, cantitatea de alcool din bauturi poate fi diferita si exista riscul sa il faceti prea tare), o lingurita de vanilie si amestecati.
- Daca va place varianta calduta, puteti savura imediat, daca nu, puteti pune la frigider pentru cateva ore.