Gogosi cu Nutella
Pare ca gogosile se fac de cand lumea, insa ca si lumea intreaga si gogosile au avut un inceput 🙂 . Putin neclar cand anume, insa mai toti istoricii sunt de acord ca au aparut undeva prin secolul al 19-lea. Fie ca au aparut in America de Nord, preparate de olandezi, fie ca au fost inventate de americanul Hanson Gregory in 1847 pe un vas ( care sustinea ca el le-a inventat, alaturi de gaura din centru specifica gogosilor americane), fie ca au aparut intr-o carte englezeasca de retete in 1803 in sectiune de retete americane, e cert ca au pornit cumva de pe continentul american si cel mai important in prezent este ca ele au aparut totusi si ca ne putem bucura de gustul lor 😀 .
Ceva mai comerciale in SUA (ornate cu decoratiuni din zahar, glazurate cu ciocolata etc), la noi par mai mult un preparat traditional, facut in general de bunici, servite presarate cu zahar pudra sau alaturi de branza :). Eu m-am gandit sa le mai modernizam putin si sa le umplem cu Nutella. Ce ziceti? Cat de delicios, nu-i asa ? 🙂
Sa nu mai stam pe ganduri,deci, si sa sa incepem! Iata ce ne trebuie :
- 500g faina
- 2 linguri zahar tos
- jumatate lingurita sare
- 1 cub drojdie
- 1 cana apa
- 1 cana ulei
- 300g Nutella ( dar nu va zgarciti, puteti pune tot borcanul:)) )
- zahar pudra
Incepem prin a pregati aluatul. Cernem faina si punem la incalzit apa (cu sare).
Separat, frecam drojdia cu zaharul pana atinge consistenta unul lichid gros.
Intr-un bol incapator punem jumatate din faina cernuta si turnam amestecul de drojdie si zahar si jumatate din apa calda. Amestecam cu o spatula, turnam restul de lichid si framantam adaugand pe rand restul de faina.
Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cand a dospit, luam aluatul si il punem pe un fund de lemn presarat cu faina. Il separam in doua bucati mari. O luam pe prima si o intindem cu sucitorul. Pe jumatate din suprafata punem la distanta egala cate o lingura de Nutella, apoi acoperim cu cealalta jumatate. Decupati cu un cerc sau cu o cana (cum faceau bunicile noastre ;)). Procedam la fel si cu restul.
Incingem uleiul intr-o oala si punem gogosile la prajit. Le scoatem pe servete absorbante si cand s-au racit putin le decoram cu zahar pudra.
Bon appétit!
- 500g faina
- 2 linguri zahar tos
- jumatate lingurita sare
- 1 cub drojdie
- 1 cana apa
- 1 cana ulei
- 300g Nutella ( dar nu va zgarciti, puteti pune tot borcanul:)) )
- zahar pudra
- Incepem prin a pregati aluatul. Cernem faina si punem la incalzit apa (cu sare).
- Separat, frecam drojdia cu zaharul pana atinge consistenta unul lichid gros.
- Intr-un bol incapator punem jumatate din faina cernuta si turnam amestecul de drojdie si zahar si jumatate din apa calda. Amestecam cu o spatula, turnam restul de lichid si framantam adaugand pe rand restul de faina.
- Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
- Cand a dospit, luam aluatul si il punem pe un fund de lemn presarat cu faina. Il separam in doua bucati mari. O luam pe prima si o intindem cu sucitorul. Pe jumatate din suprafata punem la distanta egala cate o lingura de Nutella, apoi acoperim cu cealalta jumatate. Decupati cu un cerc sau cu o cana (cum faceau bunicile noastre ;)). Procedam la fel si cu restul.
- Incingem uleiul intr-o oala si punem gogosile la prajit. Le scoatem pe servete absorbante si cand s-au racit putin le decoram cu zahar pudra.