Lava cake
Lava cake sau molten chocolate cake sau moellux au chocolat sau oricum am vrea sa ii zicem este un desert elegant si fin, cu mijloc lichid de ciocolata si care servit alaturi de o cupa (doua ๐ ) de inghetata e absolut divin.
Acest preparat combina cumva un blat de prajitura cu un souffle, nu contine multe ingrediente la baza si se face relativ repede.
Creditul pentru raspandirea sa, mai ales in restaurantele de lux, ii revine lui Jean-Georges Vongerichten, locat in S.U.A., chef care initial a si considerat ca l-a inventat in 1987. Conform spuselor lui, la un moment dat a scos un blat de tort din cuptor inainte de a fi gata si a observat ca desi mijlocul era lichid, textura era buna si gustul delicios ๐ . Totusi, acest lucru a fost contestat ferm de chocolatierii francezi, care sustineau ca acest preparat exista de mult in Franta.
Nu degeaba acest desert a prins mai mult in restaurantele de lux, va spun sincer ca este destul de simandicos si cu multe toane ๐ . Unde mai pui ca trebuie servit si imediat dupa ce il faci, prin urmare nu ai voie sa nu iti iasa, mai ales cand invitatii asteapta nerabatorii la masa ๐ .
Nu va ascund ca am avut multe incercari pana am ajuns la acest rezultat. Ingredientele de calitate, un cuptor bun si rabdarea sunt cheia succesului ๐ . La o simpla cautare pe internet, veti gasi multe variante de retete de lava cake, veti vedea ca unele nu contin faina, altele da si unele poate multe alte ingrediente in plus. Mai jos va prezint o reteta incercata de mine si care dupa cum vedeti in poze, are sanse mari sa iasa ce trebuie ๐ .
Ingrediente:
- 160 g ciocolata neagra
- 75g unt
- 70g zahar pudra
- 2 oua
- 2 galbenusuri
- 30g faina
- extra: unt si zahar tos pentru forme
Pentru inceput maruntim ciocolata cat putem de mult ( cu cat sunt mai mici bucatile de ciocolata, cu atat mai repede si bine se va topi). O punem la bain marie impreuna cu untul intr-un vas de sticla rezistent la caldura. Atentie, folositi numai ciocolata neagra; daca incercati sa schimbati – mai ales folosind ciocolata cu lapte – riscati sa va iasa un mic dezastru, va spun din experienta ๐ , compozitia se va lipi de margini si nu mai puteti scoate prajitura intreaga din forma.
Amestecam bine pana se topeste complet. Peste turnam in ploaie zaharul si amestecam pana se incorporeaza total.
Separam apoi ouale si adaugam pe rand: cele doua galbenusuri, amestecam bine ; cele doua oua intregi si iar amestecam bine.
Turnam in ploaie faina si o incorporam bine.
Compozitia trebuie sa arate asa la final:
Ungem formele cu unt si le tapetam cu zahar tos. Turnam compozitia :
Le lasam la cuptor fix 10 minute la 200 grade C.
Cand sunt gata, intoarcem formele invers si scoatem cu grija prajitura.
Servim imediat, altfel riscam sa se „gateasca” lava :).
Dat fiindca se serveste fierbinte, lava cake merge foarte bine cu (muuulta) inghetata ๐ <3. Sugestie de prezentare:
Bon appรฉtit!
- 160 g ciocolata neagra
- 75g unt
- 70g zahar pudra
- 2 oua
- 2 galbenusuri
- 30g faina
- extra: unt si zahar tos pentru forme
- Pentru inceput maruntim ciocolata cat putem de mult O punem la bain marie impreuna cu untul intr-un vas de sticla rezistent la caldura.
- Amestecam bine pana se topeste complet. Peste turnam in ploaie zaharul si amestecam pana se incorporeaza total.
- Separam apoi ouale si adaugam pe rand: cele doua galbenusuri, amestecam bine ; cele doua oua intregi si iar amestecam bine.
- Turnam in ploaie faina si o incorporam bine.
- Ungem formele cu unt si le tapetam cu zahar tos.
- Le lasam la cuptor fix 10 minute la 200 grade C.
- Cand sunt gata, intoarcem formele invers si scoate cu grija prajitura. Servim imediat.
- Este recomandat sa nu inlocuiti ciocolata neagra cu alt tip de ciocolata.