Mini-tarte cu somon
Aceste tarte cu somon sunt un aperitiv extraordinar. Ce este interesant in cazul lor, este ca au la baza aluatul nisipos si coacerea lui „oarba”. Doua notiuni noi aici pe blog, care odata insusite , pot fi de ajutor pentru toate celelalte tarte, fie ele dulci sau sarate.
Aluatul nisipos este un aluat clasic frantuzesc , usor de facut, pretabil atat pentru tarte sarate, cat si pentru tarte dulci. El trebuie sa fie usor si delicat insa, in acelasi timp uniform si fara bule. Putem obtine asa ceva numai abordand metoda de coacere „oarba”.
Aceasta metoda presupune: intr-o prima faza sa intindem aluatul in forme, sa taiem marginile si sa intepam toata suprafata cu furculita , in asa fel incat sa nu se formeze bule de aer. Apoi taiem din hartie de copt o forma egala cu cea in care am pus aluatul si o asezam (putin umeda) in forma. Turnam bile de copt sau boabe de fasole in forme si dam forma la cuptorul incalzit in prealabil si coacem 5 minute. Dupa cele 5 minute, scoatme boabele si hartia si ungem aluatul cu un galbenus batut cu putina apa si mai dam la cuptor pentru inca 5 minute. Apoi turnam umplutura si urmam mai departe instructiunile retetei respective. (sursa: Delicii la cuptor, nr. 4)
Acum sa vedem efectiv cum procedam in cazul tartelor noastre cu somon. Ne trebuie:
Pentru aluatul nisipos:
- 150g unt rece
- 225g faina
- un varf de sare
- 2 oua
Pentru umplutura:
- 125g somon afumat
- 150g crema de branza nedegresata ( eu am folosit de data aceasta Branza dietetica de vaca 0,2% de la Lacteea)
- 2 oua
- 2 galbenusuri
- marar, ceapa verde sau patrunjel (dupa gust :), eu am folost patrunjel)
Extra: forme mici de tarta, boabe de fasole, hartie de copt, tava de copt
Incepem cu aluatul: Amestecam faina, cu untul si sarea si mixam pana cand amestecul se transforma in firimituri. Punem oul si mixam iar pana se leaga si incepe sa aiba consistenta unui aluat. Scoatem aluatul din bol si formam o bila. Impachetam aluatul in folie transparenta si il lasam la frigider pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul la 190 grade sau la gaz nivel 5. Scoatem aluatul din frigider si in intindem. Taiem discuri pe masura formelor , punem aluatul in ele si nivelam. Taiati marginile aluatului lasand 1 cm mai mult decat marginea ( nu cum am facut eu mai jos :), taind exact la marginea formei, baza se strange la copt si marginile s-au micsorat).
Intepam baza cu furculita, punem hartia de copt si boabele de fasole. Coacem 10 minute.
Intre timp batem cel de-al doilea ou. Scoatem formele din cuptor, luam boabele si hartia de copt si ungem cu o pensula baza tartelor cu oul batut. Dam din nou la cuptor pentru 5 minute, dar reducem temperatura la 150 grade (sau gaz nivel 2).
Intre timp amestecam branza cu ouale si galbenusurile pana se omogenizeaza. Tocam somonul si adaugam cea mai mare parte in amestec ( mai pastram putin pentru decor) impreuna cu mararul/ceapa verde/patrunjelul in functie de ce ati ales. Asezonam si turnam egal in forme.
Punem iar la cuptor si coacem pentru 20-25 de minute sau pana cand umplutura a crescut si s-a ingrosat.
Cand sunt gata, le scoatem din forme si le ornam cu somon si verdeata.
(retata adaptata din revista Delicii la cuptor, nr. 6)
Bon appétit!
- 150g unt rece
- 225g faina
- un varf de sare
- 2 oua
- 125g somon afumat
- 150g crema de branza nedegresata ( eu am folosit de data aceasta Branza dietetica de vaca 0,2% de la Lacteea)
- 2 oua
- 2 galbenusuri
- marar, ceapa verde sau patrunjel (dupa gust 🙂 , eu am folost patrunjel)
- Extra: forme mici de tarta, boabe de fasole, hartie de copt, tava de copt
- Incepem cu aluatul: Amestecam faina, cu untul si sarea si mixam pana cand amestecul se transforma in firimituri. Punem oul si mixam iar pana se leaga si incepe sa aiba consistenta unui aluat. Scoatem aluatul din bol si formam o bila. Impachetam aluatul in folie transparenta si il lasam la frigider pentru 30 de minute.
- Incalzim cuptorul la 190 grade sau la gaz nivel 5. Scoatem aluatul din frigider si in intindem. Taiem discuri pe masura formelor , punem aluatul in ele si nivelam. Taiati marginile aluatului lasand 1 cm mai mult decat marginea ( nu cum am facut eu mai jos 🙂 , taind exact la marginea formei, baza se strange la copt si marginile s-au micsorat).
- Intepam baza cu furculita, punem hartia de copt si boabele de fasole. Coacem 10 minute.
- Intre timp batem cel de-al doilea ou. Scoatem formele din cuptor, luam boabele si hartia de copt si ungem cu o pensula baza tartelor cu oul batut. Dam din nou la cuptor pentru 5 minute, dar reducem temperatura la 150 grade (sau gaz nivel 2).
- Intre timp amestecam branza cu ouale si galbenusurile pana se omogenizeaza. Tocam somonul si adaugam cea mai mare parte in amestec ( mai pastram putin pentru decor) impreuna cu mararul/ceapa verde/patrunjelul in functie de ce ati ales. Asezonam si turnam egal in forme.
- Punem iar la cuptor si coacem pentru 20-25 de minute sau pana cand umplutura a crescut si s-a ingrosat.
- Cand sunt gata, le scoatem din forme si le ornam cu somon si verdeata.