Mini-tort cu negresa si mascarpone

aprilie 24, 2015 | By

rsz_img_3907

Dragii mei,  a venit vremea  sa povestim si despre mascarpone 🙂 si culmea , nu legat de tiramisu, ci de acest tortulet minunat din negresa, crema de mascarpone si sos de capsuni 😀 . 

Mascarpone, branza specific italiana, este facuta din smantana coagulata prin adaugare de anumite substante acide , cum ar fi suc de lamaie, otet sau acid acetic.  A aparut in zona Lodi si Abbiategrasso, pe langa Milano in Italia, undeva pe la sfarsitul secolului al 16-lea sau inceputul secolului al 17-lea.  Este posibil ca denumirea sa fi pornit de la „mascarpa” un produs din lapte facut dintr-o branza foarte tanara si proaspata.

Astazi, mascarpone este celebra in primul rand ca se foloseste foarte mult la clasica prajitura italiana – Tiramisu, despre care vom discuta cu alta ocazie :). Ce trebuie sa tinem cont este ca acest tip de branza  contine undeva la 60-75% grasimi, atentie deci cu cantitatea :).

 Revenind la mini-tortul nostru,  trebuie sa stiti ca din cantitatile  de mai jos va vor iesi cel putin 4 mini-torturi, precum cel din poza. 

 Ingrediente:

  • 500g mascarpone
  • 100g ciocolata simpla
  • 250g unt 
  • 200g zahar
  • 50g cacao
  • 3 oua
  • 150g faina
  • 100g zahar pudra
  • 1 pachet de gelatina
  • sare
  • pentru sos: 300g capsuni proaspete, 75g zahar, 1 pachet zahar vanilinat

 

Mai intai facem sosul :  Taiem capsunile si le punem impreuna cu cele 75g zahar si plicul de zahar vanilinat  intr-o oala pe foc. Lasam la foc mic pana se inmoaie si avem un sos legat. 

Separat topim ciocolata si untul la bain marie. Intr-un alt vas, amestecam cacao , zaharul si ouale batute  cu putina sare. Adaugam 150g din mascarpone si incorporam faina cernuta.  Punem acest amestec intr-o tava cu foaie de copt si lasam la foc mediu pentru 45 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. 

Intre timp punem gelatina in 50ml de apa rece. Intr-un vas amestecam restul de mascarpone cu zaharul pudra, pana cand se topeste complet. Cand s-a intarit gelatina, o punem la bain marie la foc foarte mic sa se topeasca. Lasam sa se raceasca putin si o incorporam peste crema de mascarpone incet cu o spatula. 

Pentru montare : taiem in forme rotunde negresa si montam in urmatoarea ordine: blat, crema, blat, crema, sos. 🙂 . Lasam la racit minim doua ore. 

Bon appétit!

Mini-tort cu negresa si mascarpone
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500g mascarpone
  2. 100g ciocolata simpla
  3. 250g unt
  4. 200g zahar
  5. 50g cacao
  6. 3 oua
  7. 150g faina
  8. 100g zahar pudra
  9. 1 pachet de gelatina
  10. sare
  11. pentru sos: 300g capsuni proaspete, 75g zahar, 1 pachet zahar vanilinat
Instructions
  1. Mai intai facem sosul:Taiem capsunile si le punem impreuna cu cele 75g zahar si plicul de zahar vanilinat intr-o oala pe foc. Lasam la foc mic pana se inmoaie si avem un sos legat.
  2. Separat topim ciocolata si unutl la bain marie. Intr-un alt vas, amestecam cacao , zaharul si ouale batute cu putina sare.Adaugam 150g din mascarpone si incorporam faina cernuta.
  3. Punem acest amestec intr-o tava cu foaie de copt si lasam la foc mediu pentru 45 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
  4. Intre timp punem gelatina in 50ml de apa rece. Intr-un vas amestecam restul de mascarpone cu zaharul pudra, pana cand se topeste complet. cand s-a intarit gelatina, o punem la bain marie la foc foarte mic sa se topeasca. Lasam sa se raceasca putin si o incorporam peste crema de mascarpone incet cu o spatula.
  5. Pentru montare : taiem in forme rotunde negresa si montam in urmatoarea ordine: blat, crema, blat, crema, sos.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button