Mini-tort cu negresa si mascarpone
Dragii mei, a venit vremea sa povestim si despre mascarpone 🙂 si culmea , nu legat de tiramisu, ci de acest tortulet minunat din negresa, crema de mascarpone si sos de capsuni 😀 .
Mascarpone, branza specific italiana, este facuta din smantana coagulata prin adaugare de anumite substante acide , cum ar fi suc de lamaie, otet sau acid acetic. A aparut in zona Lodi si Abbiategrasso, pe langa Milano in Italia, undeva pe la sfarsitul secolului al 16-lea sau inceputul secolului al 17-lea. Este posibil ca denumirea sa fi pornit de la „mascarpa” un produs din lapte facut dintr-o branza foarte tanara si proaspata.
Astazi, mascarpone este celebra in primul rand ca se foloseste foarte mult la clasica prajitura italiana – Tiramisu, despre care vom discuta cu alta ocazie :). Ce trebuie sa tinem cont este ca acest tip de branza contine undeva la 60-75% grasimi, atentie deci cu cantitatea :).
Revenind la mini-tortul nostru, trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos va vor iesi cel putin 4 mini-torturi, precum cel din poza.
Ingrediente:
- 500g mascarpone
- 100g ciocolata simpla
- 250g unt
- 200g zahar
- 50g cacao
- 3 oua
- 150g faina
- 100g zahar pudra
- 1 pachet de gelatina
- sare
- pentru sos: 300g capsuni proaspete, 75g zahar, 1 pachet zahar vanilinat
Mai intai facem sosul : Taiem capsunile si le punem impreuna cu cele 75g zahar si plicul de zahar vanilinat intr-o oala pe foc. Lasam la foc mic pana se inmoaie si avem un sos legat.
Separat topim ciocolata si untul la bain marie. Intr-un alt vas, amestecam cacao , zaharul si ouale batute cu putina sare. Adaugam 150g din mascarpone si incorporam faina cernuta. Punem acest amestec intr-o tava cu foaie de copt si lasam la foc mediu pentru 45 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
Intre timp punem gelatina in 50ml de apa rece. Intr-un vas amestecam restul de mascarpone cu zaharul pudra, pana cand se topeste complet. Cand s-a intarit gelatina, o punem la bain marie la foc foarte mic sa se topeasca. Lasam sa se raceasca putin si o incorporam peste crema de mascarpone incet cu o spatula.
Pentru montare : taiem in forme rotunde negresa si montam in urmatoarea ordine: blat, crema, blat, crema, sos. 🙂 . Lasam la racit minim doua ore.
Bon appétit!
- 500g mascarpone
- 100g ciocolata simpla
- 250g unt
- 200g zahar
- 50g cacao
- 3 oua
- 150g faina
- 100g zahar pudra
- 1 pachet de gelatina
- sare
- pentru sos: 300g capsuni proaspete, 75g zahar, 1 pachet zahar vanilinat
- Mai intai facem sosul:Taiem capsunile si le punem impreuna cu cele 75g zahar si plicul de zahar vanilinat intr-o oala pe foc. Lasam la foc mic pana se inmoaie si avem un sos legat.
- Separat topim ciocolata si unutl la bain marie. Intr-un alt vas, amestecam cacao , zaharul si ouale batute cu putina sare.Adaugam 150g din mascarpone si incorporam faina cernuta.
- Punem acest amestec intr-o tava cu foaie de copt si lasam la foc mediu pentru 45 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Intre timp punem gelatina in 50ml de apa rece. Intr-un vas amestecam restul de mascarpone cu zaharul pudra, pana cand se topeste complet. cand s-a intarit gelatina, o punem la bain marie la foc foarte mic sa se topeasca. Lasam sa se raceasca putin si o incorporam peste crema de mascarpone incet cu o spatula.
- Pentru montare : taiem in forme rotunde negresa si montam in urmatoarea ordine: blat, crema, blat, crema, sos.