Mucenici moldovenesti
Maine, 9 martie, sarbatorim Sfintii 40 de Mucenici.
Cu acesta ocazie, gospodinele din Moldova prepara 40 de colaci ( numiti mucenici sau sfintisori) in forma cifrei 8 , facuti din aluat de cozonac, apoi ii insiropeaza si presara peste ei nuca din belsug. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii se fac mai mici , tot in forma de 8 , dar se fierb in apa cu zahar , scortisoara si nuca – acest amestec simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii. Mucenicii se prepara in seara de 8 martie , insa eu i-am facut mai repede putin ca sa pot impartasesc cu voi reteta :).
Recunosc, nu sunt un mare fan al variantei din Dobrogea si desi nu am nici o legatura cu zona Moldovei, ador mucenicii moldovenesti. Prin urmare m-am incumetat si m-am apucat de treaba. Va avertizez ca trebuie sa fiti intr-o forma fizica foarte buna :).
Avem nevoie de:
- 550 g faina ( plus cat mai intra la framantat)
- 1 plic drojdie uscata
- 125ml lapte
- 125ml apa
- 150g zahar
- 1 ou
- 80g unt
- 1 lingurita sare
- 2 linguri miere
- 100g nuca taiata marunt
- 300ml apa
- 150g zahar
- 1 lingurita rom
- 1 lingurita vanilie
- coaja de lamaie
Extra: 3 linguri de lapte si un galbenus
Intr-un vas incapator punem faina, zaharul, sarea si drojdia. Peste ele punem oul, untul taiat bucatele, laptele si apa. Framantam energic timp de 25 – 30 de minute, adaugand din cand in cand faina pana cand obtinem un aluat omogen si elastic. Il lasam sa creasca o ora acoperit cu un prosop.
Dupa acest timp, scoatem aluatul din vas si il punem pe masa de lucru. Il mai framantam putin si il impartim in 20 de bucati egale. Din fiecare bila faceti cate un rulou subtire si cat de lung se poate.
Impletim ruloul si unim capetele. Apoi impletim colacul in asa fel incat sa ne iasa un 8.
Pornim cuptorul la 180 de grade ( sau gaz 5) . Punem mucenicii in tava si ii mai lasam sa creasca o ora la loc cald.
Apoi ii ungem cu galbenusul amestecat cu cele 3 linguri de lapte si ii lasam la cuptor pana se rumenesc.
Cand sunt gata, incepem sa preparam siropul. Punem intr-o oala apa, zaharul, esentele de rom si vanilie si lasam sa dea in clocot. Apoi lasam sa se racoreasca putin si adaugam coaja de lamaie.
Cum scoatem mucenicii din cuptor ii insiropam, apoi ii ungem cu miere si presaram nuca pisata.
Bon appétit!
reteta adaptata de pe http://www.lalena.ro/
DACA AI INCERCAT SI TU ACEASTA RETETA SI VREI SA IMI ARATI POZE CU REZULTATUL TAU, POTI TRIMITE POZELE LA ACEASTA ADRESA: BIBISKITCHEN@OUTLOOK.COM
- 550 g faina ( plus cat mai intra la framantat)
- 1 plic drojdie uscata
- 125ml lapte
- 125ml apa
- 150g zahar
- 1 ou
- 80g unt
- 1 lingurita sare
- 2 linguri miere
- 100g nuca taiata marunt
- 300ml apa
- 150g zahar
- 1 lingurita rom
- 1 lingurita vanilie
- coaja de lamaie
- Extra: 3 linguri de lapte si un galbenus
- Intr-un vas incapator punem faina, zaharul, sarea si drojdia. Peste ele punem oul, untul taiat bucatele, laptele si apa. Framantam energic timp de 25 – 30 de minute, adaugand din cand in cand faina pana cand obtinem un aluat omogen si elastic. Il lasam sa creasca o ora acoperit cu un prosop.
- Dupa acest timp, scoatem aluatul din vas si il punem pe masa de lucru. Il mai framantam putin si il impartim in 20 de bucati egale. Din fiecare bila faceti cate un rulou subtire si cat de lung se poate.
- Impletim ruloul si unim capetele. Apoi impletim colacul in asa fel incat sa ne iasa un 8.
- Pornim cuptorul la 180 de grade ( sau gaz 5) . Punem mucenicii in tava si ii mai lasam sa creasca o ora la loc cald.
- Apoi ii ungem cu galbenusul amestecat cu cele 3 linguri de lapte si ii lasam la cuptor pana se rumenesc.
- Cand sunt gata, incepem sa preparam siropul. Punem intr-o oala apa, zaharul, esentele de rom si vanilie si lasam sa dea in clocot. Apoi lasam sa se racoreasca putin si adaugam coaja de lamaie.
- Cum scoatem mucenicii din cuptor ii insiropam, apoi ii ungem cu miere si presaram nuca pisata.
- Timpul de pregatire include si cele doua ore de lasat la crescut.