New York Cheesecake (light)
La o prima privire aruncata pe acest blog, ar parea ca persoana din spatele lui are cuvantul „dieta” pe ultimul loc … sau poate nici nu a auzit de asa ceva :)). Insa nu e chiar asa, pentru ca, la o a doua privire , veti observa ca intotdeauna am promovat in primul rand bunul simt si echilibrul. Chiar daca o mare parte din retetele de pe acest blog sunt pentru desert nu inseamna ca sustin mancatul prajiturilor in fiecare zi sau ca e bine sa mananci jumatate de prajitura singur. Totul trebuie facut cu moderatie si important este sa mancam sanatos si sa avem grija sa consumam intr-un fel sau altul ce mancam in asa fel incat sa nu se transforme in depozite de grasime.
Vine insa un moment in viata in care poate vrem sa mancam mai putin zahar si grasimi sau poate vrem sa facem un desert cuiva care nu are voie sa manance zahar sau poate pur si simplu vrem sa mancam din cand in cand dulciuri fara sa ne „simtim vinovati”.
Cu aceasta reteta, inauguram astazi o noua categorie pe blog : Dieta si Sanatate. Atentie insa, in aceasta categorie nu vor fi diete de urmat sau sfaturi pentru slabit, ci pur si simplu idei de retete pentru deserturi cu un continut redus de calorii , fara zahar sau cu diversi indulcitori sau pentru feluri de mancare mai sanatoase si usoare (fara mult ulei, delikat, sosuri periculoase etc).
Multa lume mi-a spus ca mai bine sa pun mai putin zahar sau chiar deloc decat sa folosesc indulcitor, asa ca voi incepe aceasta reteta cu disclaimer : nu spune nimeni ca indulcitorul e cel mai sanatos sau ca e mai bun decat zaharul. La fel cum nici o dieta numai cu indulcitor nu este o recomandare. Este decizia fiecaruia sa cantareasca ce e mai bine pentru el. Eu de data aceasta am facut cheesecake-ul cu un indulcior praf si care indulceste destul de mult, pentru ca vreau ca gustul sa fie destul de aproape de varianta originala cu zahar din punctul meu de vedere si ma ajuta sa pot cantari mai bine cantitatea pe care o adaug.. Prin urmare, ramane la latitudinea fiecaruia daca si ce tip de indulcitor vrea sa foloseasca sau ce doreste sa manance. Oricand se poate folosi zahar normal si in aceasta reteta.
Acum ca am terminat cu disclaimer-ul, aflati ca primul indulcitor descoperit a fost zaharina, in 1878 de Constantin Fahlberg dintr-o intamplare. De atunci au aparut foarte multe altele, printre care stevia, aspartame, sucralose, neotame, acesulfame potassium. Nu aceeasi cantitate din fiecare indulceste la fel de mult, cel mai bine ar fi sa va documentati despre fiecare in parte si sa alegeti ce e mai bine pentru voi.
O problema de care m-am lovit a fost masurarea cantitatii de indulcitor si cel mai greu este cand reteta originala contine o anumita cantitate de zahar si vreau sa o inlocuiesc cu indulcitor, pentru ca nu e vorba numai de grame aici, ci trebuie tinut cont si de faptul ca , in unele cazuri, aceeasi cantitate de indulcitor poate indulci mai mult decat aceeasi cantitate de zahar (sau nu!) in functie de indulcitor. Dupa calcule si transformari peste tranformari din plicuri in lingurite , din lingurite in grame, am ajuns la concluzia aceasta: cel mai bine este sa puneti cateva linguri apoi sa gustati de fiecare data pana cand ajungeti la gustul dorit , apoi notati cat ati folosit.
Revenind la reteta zilei, iata ce ne trebuie:
- 250g biscuiti fara zahar (un pachet si jumatate)
- 100g unt nesarat
- 5 pachete si jumatate de branza light (am folosit Philadelphia Light de 125g pachetul)
- 12 linguri indulcitor praf ( am folost Clio)
- 2 oua
- 2 albusuri
- 2 linguri amidon
- 250g smantana 10% grasime
- o lingurita esenta de vanilie
Pentru sos: 300g cirese, 2 linguri indulcitor, 3 linguri apa
Extra: tava rotunda cu pereti detasabili, foaie de copt, aparat de pasat vertical, cirese pentru decor
Pentru inceput dam drumul la cuptor la 180 grade Celsius si pregatim o tava cu foaie de copt pe fund. Pisam biscuitii si topim untul.
Amestecam untul cu biscutii pisati (pastram putin si pentru decor) si tapetam fundul tavii cu acest amestec. Apasam tare cu mana si apoi dam la cuptor pentru 8 minute.
Intre timp pregatim crema. Punem toata branza in mixer si o amestecam pe rand cu indulcitorul, cele 2 oua si cele 2 albusuri, amidonul si lingurita de vanilie. Cand toate s-au amestecat bine si compozitia este omogena, punem smantana amestecand incet cu o spatula.
Turnam totul in tava si lasam la cuptor aproximativ 40 de minute sau pana cand marginea cheesecake-ului este fixa si centrul usor elastic.
Cand este gata, lasam sa se raceasca complet, apoi punem pentru cateva ore cheesecake-ul la frigider.
Acum ne putem apuca de sosul de cirese. Spalam ciresele, le rupem coditele si scoatem samburii.
Le punem intr-o oala impreuna cu apa si indulcitorul si lasam sa dea in clocot. Dam focul mic si lasam sa fiarba cu un capac deasupra 15 minute. Dupa acest interval, oprim focul si pasam. Daca ciresele nu sunt foarte dulci, sfatul meu este ca, dupa ce se raceste putin sosul , sa gustati si daca este cazul sa mai puneti indulcitor . Cheesecake-ul nu este lesinator de dulce, de aceea este recomandat sa fie servit alaturi de sos, combinatia fiind excelenta. Pastram sosul la frigider.
Cand vrem sa servim, scoatem cheesecake-ul din frigider, ornam cu biscutii pisati pusi separat si cu cirese. Punem o lingura de sos peste fiecare felie in parte.
Bon appétit!
(reteta adaptata de pe http://www.equal.com/)
- 250g biscuiti fara zahar (un pachet si jumatate)
- 100g unt nesarat
- 5 pachete si jumatate de branza light (am folosit Philadelphia Light de 125g pachetul)
- 12 linguri indulcitor praf ( am folost Clio)
- 2 oua
- 2 albusuri
- 2 linguri amidon
- 250g smantana 10% grasime
- o lingurita esenta de vanilie
- Pentru sos: 300g cirese, 2 linguri indulcitor, 3 linguri apa
- Extra: tava rotunda cu pereti detasabili, foaie de copt, aparat de pasat vertical, cirese pentru decor
- Pentru inceput dam drumul la cuptor la 180 grade Celsius si pregatim o tava cu foaie de copt pe fund. Pisam biscuitii si topim untul.
- Amestecam untul cu biscutii pisati (pastram putin si pentru decor) si tapetam fundul tavii cu acest amestec. Apasam tare cu mana si apoi dam la cuptor pentru 8 minute.
- Intre timp pregatim crema. Punem toata branza in mixer si o amestecam pe rand cu indulcitorul, cele 2 oua si cele 2 albusuri, amidonul si lingurita de vanilie. Cand toate s-au amestecat bine si compozitia este omogena, punem smantana amestecand incet cu o spatula.
- Turnam totul in tava si lasam la cuptor aproximativ 40 de minute sau pana cand marginea cheesecake-ului este fixa si centrul usor elastic.
- Cand este gata, lasam sa se raceasca complet, apoi punem pentru cateva ore cheesecake-ul la frigider.
- Acum ne putem apuca de sosul de cirese. Spalam ciresele, le rupem coditele si scoatem samburii.
- Le punem intr-o oala impreuna cu apa si indulcitorul si lasam sa dea in clocot. Dam focul mic si lasam sa fiarba cu un capac deasupra 15 minute. Dupa acest interval, oprim focul si pasam. Daca ciresele nu sunt foarte dulci, sfatul meu este ca, dupa ce se raceste putin sosul , sa gustati si daca este cazul sa mai puneti indulcitor . Cheesecake-ul nu este lesinator de dulce, de aceea este recomandat sa fie servit alaturi de sos, combinatia fiind excelenta. Pastram sosul la frigider.
- Cand vrem sa servim, scoatem cheesecake-ul din frigider, ornam cu biscutii pisati pusi separat si cu cirese. Punem o lingura de sos peste fiecare felie in parte.