Jalapeños cu branza si bacon
Ardeii iuti au existat in dieta populatiei din America inca din 7500 i.Hr. si fost descoperiti si adusi in Europa (Spania si Portugalia) de catre Columb.
„Jalapeños” sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic. Numele lor insa e spaniol si vine de la Xalapa ( pronuntat Jalapa), Veracruz,locul unde au fost cultivati la inceput. Astazi cei mai multi jalapenos sunt cultivati in Mexic si Texas.
Ardeiul iute in general ajuta la stimularea metabolismului si este unul dintre cele mai bune remedii pentru hipertensiune arteriala . De asemenea, este benefic pentru stomac si stimuleaza imunitatea.
Pe langa toate acestea, se pare ca ardeiul iute ajuta si la pierderea kilogramelor in plus, iata , deci , inca un motiv pentru care ar fi bine sa consumam ardei iuti :).
Reteta noastra cu jalapenos este foarte usor de facut si avem nevoie de:
Panna cotta cu miere
Mai avem pe blog o reteta de panna cotta , insa nu am avut apucat pana acum sa ne oprim putin asupra originii sale. Panna cotta este o reteta din Italia si in traducere libera inseamna ” smantana gatita”. Reteta clasica combina smantana, lapte, zahar si gelatina si se lasa la racit pana se intareste.
Ca si origine se crede ca reteta a pornit din zona de nord a Italiei, in Piedmont si se servea cu fructe sau alune. In timp, s-au adaugat si fructe de padure, caramel, sos de ciocolata sau sosuri din diverse fructe.
In primele variante comerciale nu se regaseau printre ingrediente plicurile sau foile de gelatina pe care le folosim noi azi, in schimb reteta includea un pas in care se fierbeau oase de peste (?!) , in acest fel extragandu-se colagenul din oase care ulterior se transforma in gelatina.
In vremurile acelea, pregatirea retetei acasa presupunea intodeauna miere , zaharul nefiind inca de larg consum. Mai tarziu, zaharul a inceput sa fie folosit mai des, iar peste ani panna cotta a devenit un produs comercial, cunoscut acum ca un desert italienesc cu gelatina, aromat cu vanilie si servit rece cu diverse sosuri.
Dintre multitudinea de variante, de data aceasta va propun o panna cotta cu iaurt grecesc si jeleu de miere si slava Domnului, nu trebuie sa fierbem oase de peste! 🙂 Iata ce ne trebuie:
Supa-crema cu legume si branza
Ca aproape in fiecare caz, inceputurile sunt neclare :), insa se crede ca supele-crema sunt savurate inca din antichitate. Un anumit chef Hunou de la curtea imparatului mongol Kublai Khan, a fost primul care a adunat retete de supe intr-o carte scrisa de el in jurul anului 1300.
Si in Europa, sosurile crema Salsa colla din Italia si Bechamel din Franta si supele bazate pe ele au fost folosite in meniu inca de acum foarte multe sute de ani. In America, prima supa-crema comercializata ( in conserva) a fost supa-crema de ciuperci – „Cream of Mushroom Soup”- in 1934, de catre compania Campbell Soup Company.
Supele-crema au la baza un sos alb pregatit de obicei din unt si faina. Aceasta combinatie este folosita pentru a ingrosa supa si se amesteca in general cu lapte sau smantana. Peste aceasta baza se pot folosi o multime de ingrediente: cartofi, rosii, pui, ciuperci, conopida etc.
In cazul nostru, am folosit legume si branza. Pentru acest preparat, ne trebuie:
Vin fiert
Simplu:
La 1 litru de vin rosu, punem 120g zahar si jumatate de coaja de la o portocala. Daca doriti puteti pune si o lingurita de scortisoara.
Fierbem totul 3-4 minute intr-o oala acoperita. Lasam vinul sa se raceasca putin tot acoperit, apoi il strecuram si il servim.
Zimtsterne (Stelute cu scortisoara)
Zimtsterne sunt biscuitii celebri ce se prepara si se impart musafirilor de Craciun in Germania. Daca ati fost vreodata in preajma sarbatorilor de iarna in Germania, cu siguranta ati vazut aceste stelute prin toate magazinele.
Amestecul de migdale si scortisoara este minunat si textura aduce putin cu un macaron mai rudimentar, insa nu intotdeauna aceste ingrediente au fost la indemana oricui. In 1600 atat scortisoara, cat si migdalele erau foarte rare in Europa si erau in general importate pentru casele regale, de aceea aceste ingrediente erau asociate cu momente de sarbatoare unice in an, cum ar fi Craciunul. Forma lor reprezenta Steaua Craciunului.
Fiindca numai maine nu-i poimaine si vine ziua de Craciun, zic sa ne apucam de treaba :).