Sütlaç

Desert | octombrie 8, 2015 | By

 

Sütlaç  este un desert  turcesc, nelipsit cred din niciun restaurant cu specific, mai ales in Turcia.  Ai zice ca e un simplu orez cu lapte, dar crusta usor crocanta de deasupra, urmata apoi de orezul cremos cu lapte il face un preparat special.  

La baza o budinca de orez, sütlaç este diferit prin crusta crocanta de deasupra, partial innegrita si prin faptul ca se serveste rece. Pentru a-l putea obtine, trebuie sa cufundam recipientele in apa atunci cand punem preparatul la cuptor.

Este desertul meu preferat atunci cand vizitez Turcia si de mult incerc sa gasesc o reteta care sa se apropie de original. Am reusit sa gasesc una, care cred eu, e destul de asemanatoare. Daca vreti sa incercati si voi, iata cum se face. 

(citeste mai departe…)

Share Button

Rulada cu mousse de lamaie

Prajituri, Prajituri | septembrie 29, 2015 | By

 Lamaile se pare ca ar fi originare din India sau China, nu se stie clar de unde si cand au pornit, insa un lucru e cert – in Europa au ajuns prin nordul Italiei, in antichitate. Pe vremea aceea  nu erau cultivate pe zone vaste, de abia in anul 700, cand au fost introduse in Persia si Egipt au cunoscut o raspandire mai larga.

Revenind in Europa, lamaie au inceput sa fie cultivate substantial abia in secolul 15 , in Genova. Astazi, lamaile sunt foarte apreciate pentru suc si coaja si sunt folosite in multe preparate culinare sau bauturi (Limoncello), in  marinada pentru peste, ca si  conservant pentru fructele taiate prospat pentru a nu se oxida, dar nu numai – jumatate de lamaie data cu sare sau praf de copt poate face minuni pentru vasele murdare, asa cum coaja de lamaie poate fi folosita pentru a intretine obiectele din lemn.

De asemenea, frunzele sunt folosite pentru diverse ceaiuri. Lamaia este una dintre cele mai bune surse de vitamina C si are  in jur de 29 de calorii.

Se spune ca atunci cand viata ne da lamai… sa facem o limonada,  sau mai bine, zic eu… o rulada cu mousse de lamaie :). Iata cum:

(citeste mai departe…)

Share Button

Lipie

IMG_7834

Lipia sau pita este un fel de paine moale, rotunda si plata intalnita cel mai des in zona Marii Mediterane, zona Balcanilor si in Orientul Mijlociu.

In general se serveste langa hummus, labneh sau alte sosuri si ca suport pentru kebab, shawarma etc in care se infasoara ingredientele. Lipia este ceva de nelipsit in orice restaurant turcesc sau libanez. 

Nu puteam sa las hummusul facut in casa 🙂 zilele trecute, fara o lipie pe masura, facuta de la zero, tot acasa 🙂 . In general, aceste lipii se coc in cuptor la foc foarte mare si pentru ca se umfla destul de mult, se creeaza un spatiu in aluat, ca un buzunar. 

Eu am mers pe o varianta mai simpla si rapida si anume – tigaia 🙂 , s-au umflat si au facut „buzunar”, insa nu au ramas asa umflate cum le vedem la restaurant. Data viitoare voi incerca la cuptor si va voi transmite daca s-a schimbat ceva in acest sens.

Se fac relativ usor si repede, trebuie doar sa aveti rabdare o ora sa creasca aluatul 🙂 . Iata cum:

(citeste mai departe…)

Share Button

Hummus

Hummusul este un preparat clasic din bucataria arabeasca si unele surse il catalogheaza drept un preparat antic , intrucat ingredientele sale de  baza – boabe de naut, tahini, lamaie, usturoi, sare si ulei de masline – se folosesc in zona Orientului Mijlociu de milenii. Totusi, nu sunt foarte multe dovezi in acest sens, cea mai veche reteta similara cu cea a hummusului este mentionata prima data in Cairo, abia in secolul 13.

Astazi, este foarte popular in Orientul Mijlociu ( inclusiv Turcia), Africa de Nord (inclusiv Maroc) si in general oriunde in lume in orice restaurant cu bucatarie specifica Orientului Mijlociu.  De multe ori gasim si variante de hummus cu carne sau hummus cu muguri de pin etc. 

In araba, hummus inseamna…  naut 🙂 , denumirea intreaga ar fi hummus bi tahina, adica in traducere libera –  naut cu pasta de susan :). La 100g hummus avem 177 calorii, 20g carbohidrati si 0.3g zahar. Este o sursa buna de vitamina C, vitamina B6, magneziu. 

In general se serveste cu lipie sau pita, ca aperitiv. 

Chiar daca gasim in orice restaurant cu specific, nimic nu se compara cu hummusul facut in casa :). Am incercat si eu pentru prima data si iata ce a iesit 🙂

(citeste toata reteta…)

Share Button

Calatorie culinara – Dubai, UAE

Calatorie culinara | septembrie 24, 2015 | By

Dragii mei, am fost de curand in Dubai, cel mai mare oras din UAE si bineinteles ca nu puteam rata o mica degustare pentru voi :). Din pacate, nu am avut ocazia sa testez delicii din bucataria localnicilor din Dubai in mod special si anume  din  – Emirati cuisine – , ci mai degraba una generala – Arabic cuisine –  pentru intreaga zona, in cadrul unei mese la un restaurant libanez din Dubai Mall. 

Orasul este fascinant si te copleseste efectiv cu luxul si cladirile impunatoare. Pe langa minuntata insula-palmier,  emblematicul hotel Burj Al Arab, am avut ocazia sa vizitez si cel mai mare mall din lume, Dubai Mall, unde am descoperit un loc absolut divin – The Cheesecake Factory – ( veti vedea mai jos ce puteti savura daca treceti pe acolo) si bineinteles si cea mai inalta cladire din lume – Burj Khalifa. 

(citeste mai departe…)

Share Button