Poale-n brâu
La multi ani, Romania!!!
Dragii mei, anul trecut de 1 decembrie am decis ca in fiecare an, in aceasta zi sa testam cate un produs traditional romanesc. Daca anul trecut am fost prin Ardeal si am pregatit Placinte ardelenesti cu branza si marar , anul acesta trecem prin Moldova si ne incumetam cu vestitele Poale-n brau.
Exista multe retete de Poale-n brau sau branzoaice, insa aspectele esentiale sunt comune: aluatul, umplutura de branza si forma care cel mai probabil vine de la cum isi suflecau gospodinele fustele pentru a se apuca de facut placinte, adunatul poalelor in brau. Eu le-am adaptat dupa gustul meu si sper sa va placa!
Nu mai are sens sa stam la povesti cand ne asteapta un preparat atat de gustos :). Haideti sa sarbatorim ziua noastra, a tuturor romanilor cu acest preparat traditional si delicios de te lingi pe degete! 🙂
Iata cum am procedat:
Ingrediente pentru aluat
- 40g drojdie
- 1kg faina
- 500ml lapte
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
Ingrediente pentru umplutura
- 500g branza dulce
- 100g zahar
- coaja de lamaie
- 3 oua intregi si 1 galbenus
- 30ml lapte
Extra: zahar pudra si faina pentru tapetat
Intr-un vas incapator cernem faina si facem o adancitura in mijloc.
Incalzim putin laptele si turnam peste zaharul si drojdia. Amestecam putin si turnam in adancitura din faina.
Amestecam cu o furculita pana incepe sa se lege aluatul, apoi il framantam cateva minute si formam o bila . Ungem cu putin uleui si apoi acoperim cu foaie alimentara, pentru a nu forma crusta. Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam intr-un loc cald cel putin o ora, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, dam drumul la cuptor la foc mediu si pregatim tava tapetata cu faina sau foaie de copt. Ne apucam sa pregatim umplutura.
Amestecam branza dulce, cele 3 oua, zaharul si coaja de lamaie.
Dupa ce a dospit aluatul, il impartim in 4 bile mai mici. Luam fiecare bila si o intindem pe o suprafata tapetata cu faina, pana cand are grosimea de 0,5 mm. Taiem foaia in 4 si punem cate o lingura de umplutura pe fiecare patrat. Strangem marginile unindu-le la mijloc. Presam putin ca sa nu se desfaca.
Punem toate placintele in tava si le ungem cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte. Pudram cu zahar pudra.
Lasam la cuptor pana se rumenesc bine.
Inainte sa le servim mai pudram o data cu zahar pudra.
Bon appétit!
♥
- 40g drojdie
- 1kg faina
- 500ml lapte
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- 500g branza dulce
- 100g zahar
- coaja de lamaie
- 3 oua intregi si 1 galbenus
- 30ml lapte
- Intr-un vas incapator cernem faina si facem o adancitura in mijloc.
- Incalzim putin laptele si turnam peste zaharul si drojdia. Amestecam putin si turnam in adancitura din faina.
- Amestecam cu o furculita pana incepe sa se lege aluatul, apoi il framantam cateva minute si formam o bila . Ungem cu putin uleui si apoi acoperim cu foaie alimentara, pentru a nu forma crusta. Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam intr-un loc cald cel putin o ora, pana isi dubleaza volumul.
- Intre timp, dam drumul la cuptor la foc mediu si pregatim tava tapetata cu faina sau foaie de copt. Ne apucam sa pregatim umplutura.
- Amestecam branza dulce, cele 3 oua, zaharul si coaja de lamaie.
- Dupa ce a dospit aluatul, il impartim in 4 bile mai mici. Luam fiecare bila si o intindem pe o suprafata tapetata cu faina, pana cand are grosimea de 0,5 mm. Taiem foaia in 4 si punem cate o lingura de umplutura pe fiecare patrat. Strangem marginile unindu-le la mijloc. Presam putin ca sa nu se desfaca.
- Punem toate placintele in tava si le ungem cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte. Pudram cu zahar pudra.
- Lasam la cuptor pana se rumenesc bine.
- Inainte sa le servim mai pudram o data cu zahar pudra.
- Extra: zahar pudra si faina pentru tapetat masa de lucru si tava