Prajitura cu lapte condensat si Nutella
Dragii mei, astazi va recomand o prajitura minunata cu lapte condensat si Nutella. Este o reteta laborioasa, insa va asigur ca rezultatul merita toate eforturile. Am atasat mai jos pentru voi poze din aproape toate momentele punerii in practica a acestei retete, pentru a intelege foarte usor ce trebuie sa faceti pas cu pas.
Insa, inainte sa trecem la treaba, sa ne oprim putin asupra unui ingredient nou pe blog – ce este laptele condensat si cum se obtine el?
Pe scurt – laptele condensat este lapte de vaca din care s-a evaporat apa. El a aparut in secolul al 19-lea ca urmare a nevoii de a pastra laptele pentru o perioada mai lunga de timp si a devenit mai popular in timpul Razboiului Civil din America, cand guvernul american a comandat lapte condensat pe post de ratie pentru soldati ( laptele condensat era ideal pentru asa ceva, continea la 300 ml, 1300 de calorii si mai mult de 200g carbohidrati). Soldatii au raspandit repede vestea si pana la sfarsitul anului 1860 devine un produs foarte cunoscut si cautat.
In Romania nu este inca un produs foarte cautat si folosit, insa el este o extraordinara baza pentru deserturi si cea mai cunoscuta reteta in care se foloseste este Dulce de Leche, dar despre asta vom povesti intr-un alt articol :).
Revenind la prajitura de azi, iata ce ne trebuie:
Blat
- 10 oua
- 200g zahar
- 60 ml lapte
- 280 ml ulei
- 100g gris
- 80g cacao
- 140g faina
- 5 linguri miere
- un plic praf de copt
Crema:
- 500 ml frisca lichida sau 2 plicuri de praf de frisca ( plus laptele aferent)
- o cutie lapte condensat
- un plic gelatina
- 2 linguri miere
- 100 ml lapte normal
- Nutella 300g
Extra: tava pentru copt, foaie de copt, tava inalta pentru montare, cacao pentru decor
Incepem cu blatul. Separam cele 10 oua. Batem galbenusurile cu zahar pana se albesc si au o consistenta cremoasa si separat, batem galbenusurile cu un praf de sare.
Intr-un vas separat amestecam: faina, cacaua, grisul si praful de copt. Le adaugam peste galbenusuri si mixam. Punem peste acest amestec laptele, uleiul, mierea. Mixam.
In compozitia rezultata adaugam incet, amestecand prin rasturnare cu telul sau o spatula, albusurile batute.
Turnam jumatate de compozitie in tava tapetata cu foaie de copt si punem la cuptor pana se rumeneste, aproximativ 15 minute. Apoi repetam cu cealalta jumatate de compozitie.
Trecem acum la crema. Mai intai pregatim frisca si punem la inmuiat gelatina.
Intr-un alt vas, mixam laptele condensat cu 50ml de lapte normal. Peste, adaugam pe rand mierea, gelatina ( peste care am turnat 50ml lapte cald si am amestecat bine cu telul ) si mixam in continuu.
Turnam aceasta compozitie peste frisca si mixam.
Pentru montare punem intr-o tava adanca primul blat. Turnam jumatate din crema si punem Nutella. Turnam restul de crema si punem deasupra cel de-al doilea blat.
Lasam peste noapte la rece, apoi taiem in forma dorita si pudram cu cacao.
Bon appétit!
- Blat
- 10 oua
- 200g zahar
- 60 ml lapte
- 280 ml ulei
- 100g gris
- 80g cacao
- 140g faina
- 5 linguri miere
- un plic praf de copt
- Crema
- 500 ml frisca lichida sau 2 plicuri de praf de frisca ( plus laptele aferent)
- o cutie lapte condensat
- un plic gelatina
- 2 linguri miere
- 100 ml lapte normal
- 300g Nutella
- Extra: tava pentru copt, foaie de copt, tava inalta pentru montare, cacao pentru decor
- Incepem cu blatul. Separam cele 10 oua. Batem galbenusurile cu zahar pana se albesc si au o consistenta cremoasa si separat, batem galbenusurile cu un praf de sare.
- Intr-un vas separat amestecam: faina, cacaua, grisul si praful de copt. Le adaugam peste galbenusuri si mixam. Punem peste acest amestec laptele, uleiul, mierea. Mixam.
- In compozitia rezultata adaugam incet, amestecand prin rasturnare cu telul sau o spatula, albusurile batute.
- Turnam jumatate de compozitie in tava tapetata cu foaie de copt si punem la cuptor pana se rumeneste, aproximativ 15 minute. Apoi repetam cu cealalta jumatate de compozitie.
- Trecem acum la crema. Mai intai pregatim frisca si punem la inmuiat gelatina.
- Intr-un alt vas, mixam laptele condensat cu 50ml de lapte normal. Peste, adaugam pe rand mierea, gelatina ( peste care am turnat 50ml lapte cald si am amestecat bine cu telul ) si mixam in continuu.
- Turnam aceasta compozitie peste frisca si mixam.
- Pentru montare punem intr-o tava adanca primul blat. Turnam jumatate din crema si punem Nutella. Turnam restul de crema si punem deasupra cel de-al doilea blat.
- Lasam peste noapte la rece, apoi taiem in forma dorita si pudram cu cacao.