Prajitura cu mac si vanilie
Atentie! Acest produs trebuie consumat in cantitati limitate! 🙂
Semintele de mac sunt mentionate in multe texte medicale antice. In Egipt, pe un papirus din 1550 inainte de Hristos, sunt prezentate pe post de sedative. Multe alte civilizatii antice cultivau macul pentru seminte, acestea fiind folosite mult timp ca remediu pentru insomnii, infertilitate si chiar pentru a obtine asa zisa putere de a fi invizibil ?!? 🙂
Nu stiu daca v-ati interesat vreodata, insa eu am aflat cu stupoare preparand aceasta prajitura delicioasa faptul ca 100 g de mac contin 533 calorii :). Si nu numai, mai contin si grasimi: 44.7 grame si carbohidrati: 23.7 grame. Nici nu vreau sa ma gandesc la cat se ajunge in final , dupa ce adaugam si cele 300g de unt . 🙂
Sa nu lasam totusi „tonele” de calorii sa ne opreasca sa preparam si sa savuram aceasta prajitura. Mai ales ca macul nu are numai multe calorii ci si o serie de minerale cum ar fi zinc, fier si calciu, trateaza raceala, este analgezic, este utilizat in tratamentul stresului si al starilor de anxietate, precum si la ameliorarea durerilor de cap.
Va recomand acesta reteta cu mare drag, este delicioasa, mai ales daca va place macul, insa cu un mic disclaimer, daca tineti la silueta, sa incercati sa nu o mancati pe toata :).
Avem nevoie de:
Pentru blat
- 8 oua (la temperatura camerei)
- 200g zahar
- 50g miez de nuca de cocos
- 100g mac
- 4 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- zeama de lamaie
Pentru crema
- 1 plic de praf de budinca de vanilie
- 8 linguri zahar
- 300g unt (tinut la temperatura camerei cu cel putin o ora inainte)
- 300g biscuiti simpli
- 300 ml lapte
Pentru topping
- 2 plicuri frisca Dr. Oetker
- 300 ml lapte rece
Incepem cu blatul. Pornim cuptorul la foc mediu. Batem albusurile spuma (sa nu uitam trucurile in bucatarie si sa punem putina sare inainte 🙂 ) apoi adaugam incet si pe rand : zaharul, nuca de cocos, macul si faina. Mixam dupa fiecare in parte. Stingem praful de copt cu zeama de lamaie intr-un pahar, apoi il punem peste amestec si mixam iar.
Turnam amestecul intr-o tava cu hartie de copt si lasam in cuptor pentru 20 de minute sau pana e gata.
Separat, frecam galbenusurile ramase de la blat cu cele 8 linguri de zahar pana cand avem o compozitie spumoasa si usor albicioasa. Punem laptele si praful de budinca si omogenizam bine. Punem apoi amestecul la bain-marie si amestecam in continuu pana cand se ingroasa crema. In acel moment luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Crema trebuie sa se raceasca complet, este foarte important.
Mixam incet de cateva ori untul. Turnam incet din crema peste unt si amestecam cu un tel pana cand se termina toata crema. Intindem apoi peste blatul de mac.
Peste crema asezam un strat de biscuiti, unul langa altul.
La sfarsit punem stratul de frisca. Incercati sa faceti toate straturile cat mai egale.
Lasam prajitura peste noapte in frigider sau macar cateva ore bune. Este foarte important sa aveti rabdare si sa lasati prajitura la rece. Altfel crema va ramane foarte untoasa, biscuitii vor fi tari.
Bon appétit!
- 8 oua (la temperatura camerei)
- 200g zahar
- 50g miez de nuca de cocos
- 100g mac
- 4 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- zeama de lamaie
- 1 plic de praf de budinca de vanilie
- 8 linguri zahar
- 300g unt (tinut la temperatura camerei cu cel putin o ora inainte)
- 300g biscuiti simpli
- 300 ml lapte
- 2 plicuri frisca Dr. Oetker
- 300 ml lapte rece
- Incepem cu blatul. Pornim cuptorul la foc mediu. Batem albusurile spuma (sa nu uitam trucurile in bucatarie si sa punem putina sare inainte 🙂 ) apoi adaugam incet si pe rand : zaharul, nuca de cocos, macul si faina. Mixam dupa fiecare in parte. Stingem praful de copt cu zeama de lamaie intr-un pahar, apoi il punem peste amestec si mixam iar.
- Turnam amestecul intr-o tava cu hartie de copt si lasam in cuptor pentru 20 de minute sau pana e gata.
- Separat, frecam galbenusurile ramase de la blat cu cele 8 linguri de zahar pana cand avem o compozitie spumoasa si usor albicioasa. Punem laptele si praful de budinca si omogenizam bine. Punem apoi amestecul la bain-marie si amestecam in continuu pana cand se ingroasa crema. In acel moment luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Crema trebuie sa se raceasca complet, este foarte important.
- Mixam incet de cateva ori untul. Turnam incet din crema peste unt si amestecam cu un tel pana cand se termina toata crema. Intindem apoi peste blatul de mac.
- Peste crema asezam un strat de biscuiti, unul langa altul.
- La sfarsit punem stratul de frisca. Incercati sa faceti toate straturile cat mai egale.
- Lasam prajitura peste noapte in frigider sau macar cateva ore bune. Este foarte important sa aveti rabdare si sa lasati prajitura la rece. Altfel crema va ramane foarte untoasa, biscuitii vor fi tari.