Rulada cu mascarpone si zmeura
Despre rulada am mai vorbit aici, despre marcarpone si aici, insa despre zmeura, desi am folosit-o in multe retete, nu am apucat sa va povestesc pana acum.
Despre zmeura gasim dovezi arheologice ca a exista in dieta omului inca din Paleolitic, iar in mitologia greaca era asociata cu fertilitatea. Zmeura nu era apreciata insa numai pentru fructe, ci si pentru frunze, care au fost folosite mult timp in scop medicinal.
Popularitatea zmeurei a continuat sa creasca si in Evul Mediu, cand a inceput sa fie folosita si in scop artistic, pe post de vopsea.
La 100g de zmeura avem: 53 calorii, 11.94g carbohidrati, 0.65g grasimi si multe vitamine, printre care vitamina C si vitamina E.
Zmeura poate fi consumata proaspata sau folosita in tot felul de sosuri si deserturi. Din multitudinea de variante, de data aceasta am decis sa fac o rulada cu crema de mascarpone si zmeura proaspata (alte retete cu zmeura gasiti aici si aici) . Iata ce ingrediente am folosit si cum am procedat:
Pentru blat:
- 8 oua
- 125g zahar + 1 lingura
- un varf de sare
- 50g faina
- 10g cacao
- 40g amidon
- extra: zahar pudra pentru rulat
Pentru crema:
- 250g mascarpone
- 4 linguri zahar tos
- 4 linguri smantana pentru frisca
- 300ml frisca batuta
- 4 linguri zeama de lamaie
- 50g zmeura
Incalzim cuptorul la 190 grade Celsiul. Separam cele 8 oua si galbenusurile le punem intr-un vas pentru mixat. Intr-un alt vas pastram 4 dintre albusuri.
Intr-un vas dam printr-o sita faina, amidonul si cacao si le amestecam cu o lingura.
Peste galbenusuri adaugam 60 de grame din cele 125g de zahar si mixam cateva minute.
Separat, batem cele 4 albusuri cu varful de sare. Turnam incet zaharul ramas si mixam pana cand se formeaza varfuri care nu cad.
Turnam incet compozitia de albusuri peste galbenusuri, amestecand cu o spatula.
Turnam amestecul de faina, cacao si amidon peste compozitie. Amestecam incet, folosind o spatula.
Pregatim o tava dreptunghiulara, nu foarte adanca, cu foaie de copt si turnam compozitia in tava. Lasam in cuptor aproximativ 10 minute sau pana cand trece testul scobitorii.
Cand este gata, pregatim o foaie de copt pe care presaram zahar pudra. Rasturnam blatul, dezlipim foaia de copt care a fost in tava, pudram iar si rulam cu noua foaie. Lasam sa se raceasca.
Intre timp, pregatim crema. Mixam intr-un vas incapator mascarpone, zaharul, zeama de lamaie si smantana pentru frisca. Mixam bine, apoi adaugam incet cu ajutorul unei spatule frisca batuta pana se incorporeaza complet.
Desfacem rulada si turnam crema. Nu va temeti daca e prea moale, datorita branzei, se va intari la frigider. Adaugam din loc in loc zmeura si rulam.
Lasam la frigider minim doua ore, cel mai bine peste noapte. Cu cat lasati mai mult la frigider, cu atat va fi mai usor de taiat.
Bon appétit!
♥
surse documentare: http://www.indepthinfo.com/raspberries/history.htm ; https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry
- 8 oua
- 125g zahar + 1 lingura
- un varf de sare
- 50g faina
- 10g cacao
- 40g amidon
- extra: zahar pudra pentru rulat
- 250g mascarpone
- 4 linguri zahar tos
- 4 linguri smantana pentru frisca
- 300ml frisca batuta
- 4 linguri zeama de lamaie
- 50g zmeura
- Incalzim cuptorul la 190 grade Celsiul. Separam cele 8 oua si galbenusurile le punem intr-un vas pentru mixat. Intr-un alt vas pastram 4 dintre albusuri.
- Intr-un vas dam printr-o sita faina, amidonul si cacao si amestecam cu o lingura.
- Peste galbenusuri adaugam 60 de grame din cele 125g de zahar si mixam cateva minute.
- Separat, batem cele 4 albusuri cu varful de sare. Turnam incet zaharul ramas si mixam pana cand se formeaza varfuri care nu cad.
- Turnam incet compozitia de albusuri peste galbenusuri, amestecand cu o spatula.
- Turnam amestecul de faina, cacao si amidon peste compozitie. Amestecam incet, folosind o spatula.
- Pregatim o tava dreptunghiulara, nu foarte adanca, cu foaie de copt si turnam compozitia in tava. Lasam in cuptor aproximativ 10 minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Cand este gata, pregatim o foaie de copt pe care presaram zahar pudra. rasturnam blatul, dezlipim foaia de copt care a fost in tava, pudram iar si rulam cu noua foaie. Lasam sa se raceasca.
- Intre timp, pregatim crema. Mixam intr-un vas incapator mascaspone, zaharul , zeama de lamaie si smantana pentru frisca. Mixam bine, apoi adaugam incet cu ajutorul unei spatule frisca batuta pana se incorporeaza complet.
- Desfacem rulada si turnam crema. Nu va temeti daca e prea moale, datorita branzei, se va intari la frigider. Adaugam din loc in loc zmeura si rulam.
- Lasam la frigider minim doua ore, cel mai bine peste noapte. Cu cat lasati mai mult la frigider, cu atat va fi mai usor de taiat.