Supa-crema de conopida (light)
De ce supa-crema de conopida in categoria Dieta si Sanatate ? Simplu : 100g conopida = 25 de calorii , 95 g apa . Sa mai continui ? 🙂
Nici nu mai are sens sa insir aici vitaminele pe care le contine, stim cu totii ca este foarte sanatoasa. Ceea ce poate nu stie multa lume insa, este faptul ca regasim conopida, pe langa varianta ei alba si in diverse culori, cum ar fi : portocaliu, verde , mov.
Prima mentionare a conopidei in istorie dateaza inca din secolele 12-13, in scrierile arabe. In Europa insa, devine cunoscuta de abia in secolul al 16-lea, in Franta, adusa din Genova si se numea cauli-fiori ( cauli inseamna varza in latina).
Conopida se poate manca fiarta, prajita sau chiar cruda. Inclusiv frunzele sunt comestibile, insa de cele mai multe ori nu sunt folosite. Intr-o dieta fara carbohidrati, conopida poate inlocui lejer cartofii sau orezul.
Feniculul contine 31 de calorii la 100 g si a fost folosit in trecut mai mult pe post de medicament. In greaca se numeste marathon sau marathos , iar locul unde s-a petrecut faimoasa batalie de la Marathon , literalmente inseamna teren cu fenicul.
Nu va speriati de feliile de prosciutto 🙂 . Prosciutto are doar 18 calorii pe felie si 11 % grasimi, neprajit in tona de ulei si mancat cu masura, ofera cantitatea de grasime necesara corpului, fara sa ne afecteze dieta.
Sa trecem insa la partea practica .Pentru aceasta supa avem nevoie de urmatoarele ingrediente, din care mie mi-au iesit doua portii consistente 🙂 . Evident, in functie de cate portii vreti sa faceti , mariti cantitatile.
- o conopida
- un fenicul
- o ceapa alba
- 150g lapte 1,5 % grasime
- 4 felii prosciutto
- marar pentru decor
Pentru inceput curatam si spalam conopida. O desfacem in buchetele.
Curatam si taiem feniculul.
Tocam si ceapa.
Punem toate ingredientele intr-o oala cu apa cat sa le acopere. Fierbem timp de 20 de minute.
Cand sunt gata, le strecuram si punem zeama separat. Incepem sa pasam in timp ce adaugam laptele incalzit putin. Daca vreti ca supa-crema sa fie mai moale, mai puneti din zeama ramasa putin cate putin pana capata consistenta dorita de voi.
Separat, prajim putin feliile de prosciutto intr-o tigaie fara ulei.
Cand este totul gata, montam feliile de prosciutto peste supa si ornam cu marar.
Bon appétit!
- o conopida
- un fenicul
- o ceapa alba
- 150g lapte 1,5 % grasime
- 4 felii prosciutto
- marar pentru decor
- Pentru inceput curatam si spalam conopida. O desfacem in buchetele. Curatam si taiem feniculul. Tocam si ceapa.
- Punem toate ingredientele intr-o oala cu apa cat sa le acopere. Fierbem timp de 20 de minute.
- Cand sunt gata, le strecuram si punem zeama separat. Incepem sa pasam in timp ce adaugam laptele incalzit putin. Daca vreti ca supa-crema sa fie mai moale, mai puneti din zeama ramasa putin cate putin pana capata consistenta dorita de voi.
- Cand este totul gata, montam feliile de prosciutto peste supa si ornam cu marar.