Supa de ciocolata
Probabil cei care iubesc ciocolata considera ca au murit si au ajuns in rai, dar nu… supa de ciocolata este chiar aici, pe pamant cu noi si este divina. Unde mai pui ca are si crutoane din croissant? Propun sa facem un templu celui ce a inventat asa ceva :).
Aveti grija insa, ce e mult strica, prin urmare va recomand un consum cu moderatie, este foarte dulce si nici nu vreau sa ma gandesc la miile de calorii :). Totusi, o data in viata macar, merita sa incercati supa de ciocolata.
Despre supa am discutat aici, despre ciocolata am mai vorbit si aici, propun deci sa nu mai stam la discutii si sa trecem la treaba.
Pentru supa avem nevoie de:
- 1 portocala
- 625ml lapte ( 3,5% grasime)
- 625ml amestec 50/50 lapte (3,5% grasime) si smantana pentru frisca (cat mai slaba posibil)
- 400g ciocolata de menaj
- 2 linguri rase amidon
- 2 linguri apa
- 2 galbenusuri
- jumatate de lingurita de sare
- 1 lingurita de esenta de vanilie
Pentru „sosul” de frisca de deasupra:
- 250g crema pentru frisca
- 125g smantana normala
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 50g zahar pudra
Pentru crutoane, vedeti aici.
Incepem prin a pune in frigider: crema pentru frisca, smantana, bolul in care vom face frisca si paletele de la mixer pentru a fi foarte reci cand pregatim frisca.
Pregatim o cratita pe foc in care punem: laptele, coaja rasa de la portocala, amestecul de lapte si smantana si lasam pe foc pana incepe sa faca bule pe margine ( nu lasam compozitia sa dea in foc). In momentul in care au aparut bulele, luam cratita de pe foc si acoperim cu un capac minim 30 de minute. Putem lasa asa pana la 2 ore, in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma de portocala.
Intre timp taiem cat de marunt putem ciocolata ( eu am „tocat-o” practic cu robotul de bucatarie) si intr-un castronel amestecam amidonul cu apa, pana se dizolva complet. Pregatim si galbenusurile.
Cand a trecut timpul de infuzare, punem iar cratita pe foc si lasam compozitia pana devine fierbinte (dar nu fierbe inca) si oprim focul. Punem toata ciocolata in compozitie si amestescam cu un tel pana se topeste de tot. Tot acum adaugam si amidonul dizolvat. Amestecam bine cu telul.
Batem putin cele doua galbenusuri si turnam incet peste ele 250g din compozitia de ciocolata in timp ce amestecam incet pentru a nu lasa oul sa se gateasca.
Ne intoarcem la compozitia de ciocolata si in timp ce amestecam in ea cu telul, turnam incet amestecul de galbenus pana s-a incorporat complet.
Adaugam sarea si vanilia si dam drumul la foc. De data asta lasam sa fiarba incet, amestecand des cu telul pana cand se ingroasa si capata consistenta unei supe-creme.
Intre timp pregatim frisca: scoatem din frigider cele necesare si le punem in bolul rece alaturi de zahar si vanilie – mixam la viteza medie spre mare pana cand incepe sa faca varfuri care nu cad – aveti grija sa nu mixati prea mult.
Servim supa calda cu 2 linguri de frisca deasupra si ornam cu coaja de portocala si crutoane din croissant.
Bon appétit!
(reteta adaptata de pe http://www.sugarhero.com/)
- 1 portocala
- 625ml lapte ( 3,5% grasime)
- 625ml amestec 50/50 lapte (3,5% grasime) si smantana pentru frisca (cat mai slaba posibil)
- 400g ciocolata de menaj
- 2 linguri rase amidon
- 2 linguri apa
- 2 galbenusuri
- jumatate de lingurita de sare
- 1 lingurita de esenta de vanilie
- 250g crema pentru frisca
- 125g smantana normala
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 50g zahar pudra
- Incepem prin a pune in frigider: crema pentru frisca, smantana, bolul in care vom face frisca si paletele de la mixer pentru a fi foarte reci cand pregatim frisca.
- Pregatim o cratita pe foc in care punem: laptele, coaja rasa de la portocala, amestecul de lapte si smantana si lasam pe foc pana incepe sa faca bule pe margine ( nu lasam compozitia sa dea in foc). In momentul in care au aparut bulele, luam cratita de pe foc si acoperim cu un capac minim 30 de minute. Putem lasa asa pana la 2 ore, in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma de portocala.
- Intre timp taiem cat de marunt putem ciocolata ( eu am “tocat-o” practic cu robotul de bucatarie) si intr-un castronel amestecam amidonul cu apa, pana se dizolva complet. Pregatim si galbenusurile.
- Cand a trecut timpul de infuzare, punem iar cratita pe foc si lasam compozitia pana devine fierbinte (dar nu fierbe inca) si oprim focul. Punem toata ciocolata in compozitie si amestescam cu un tel pana se topeste de tot. Tot acum adaugam si amidonul dizolvat. Amestecam bine cu telul.
- Batem putin cele doua galbenusuri si turnam incet peste ele 250g din compozitia de ciocolata in timp ce amestecam incet pentru a nu lasa oul sa se gateasca.
- Ne intoarcem la compozitia de ciocolata si in timp ce amestecam in ea cu telul, turnam incet amestecul de galbenus pana s-a incorporat complet.
- Adaugam sarea si vanilia si dam drumul la foc. De data asta lasam sa fiarba incet, amestecand des cu telul pana cand se ingroasa si capata consistenta unei supe-creme.
- Intre timp pregatim frisca: scoatem din frigider cele necesare si le punem in bolul rece alaturi de zahar si vanilie– mixam la viteza medie spre mare pana cand incepe sa faca varfuri care nu cad – aveti grija sa nu mixati prea mult.
- Servim supa calda cu 2 linguri de frisca deasupra si ornam cu coaja de portocala si crutoane.