Supa de morcovi

ianuarie 27, 2014 | By

La inceput , morcovii erau cultivati pentru frunzele aromate si seminte si nu pentru radacina. Morcovul modern a aparut in Afganistan aproximativ acum 1000 de ani , insa initial, morcovul nu era portocaliu, existau doar morcovi albi, galbeni, rosii si chiar mov. In secolul al XVI-lea apare si  celebrul morcov portocaliu. Acesta a fost inventat de cultivatorii olandezi, in onoarea Casei Regale Olandeze, care au incrucisat speciile de morcovi rosii si galbeni.

Astazi,morcovul este una dintre cele mai consumate legume. Un morcov mediu contine 25 de calorii, 6 grame de carbohidrati si 2 grame de fibre. Este o sursa excelenta pentru vitamina A, asigurand peste 200% din doza necesara zilnic (doar dintr-un morcov!) . De asemenea, mai are si beta caroten, cu cat mai portocaliu e morcovul, cu atat mai mult beta caroten veti primi.

Fiind o leguma care se cultiva de foarte mult timp pe zone larg raspandite, exista o multime de retete pe baza de morcovi, fie mancare , fie deserturi.

Dupa experienta tortului de morcovi,  vreau sa impartasesc cu voi si reteta de supa-crema de morcovi cu mar. Este foarte rapid si simplu de facut!

Pentru 4 portii, avem nevoie de:

  • 6 morcovi foarte mari sau 8  morcovi mari
  • 1 ceapa mica alba
  • 1 mar mediu
  • 8 linguri de iaurt grecesc
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 litru supa de legume
  • 2 linguri ulei
  • Extra: blender vertical, patrunjel pentru decor, 4 linguri iaurt grecesc, felii rondele de morcov crud

Pentru inceput taiem cuburi morcovii si  ceapa. Marul il taiem  in felii foarte subitiri. Calim putin ceapa in cele 2 linguri de ulei, apoi punem peste morcovii si marul. Asezonam dupa gust si turnam supa de legume.

Lasam sa fiarba la foc mic , cu capacul deasupra timp de 30 de minute.  Apoi stingem focul si lasam sa se raceasca putin. Folosind blenderul, pasam pana cand compozitia devine o crema foarte moale. Punem apoi iaurtul si zeama de lamaie si amestecam bine.

Pentru servire, punem in fiecare recipient cantitatea de supa dorita, punem in centru o lingura de iaurt, fara sa amestecam si ornam cu rondele de morcov crud si frunze de patrunjel. 

Bon appétit!

Supa de morcovi
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Ingredients
  1. 6 morcovi foarte mari sau 8 morcovi mari
  2. 1 ceapa mica alba
  3. 1 mar mediu
  4. 8 linguri de iaurt grecesc
  5. 1 lingura zeama de lamaie
  6. 1 litru supa de legume
  7. 2 linguri ulei
  8. Extra: blender vertical, patrunjel pentru decor, 4 linguri iaurt grecesc, felii rondele de morcov crud
Instructions
  1. Pentru inceput taiem cuburi morcovii si ceapa. Marul il taiem in felii foarte subitiri. Calim putin ceapa in cele 2 linguri de ulei, apoi punem peste morcovii si marul. Asezonam dupa gust si turnam supa de legume.
  2. Lasam sa fiarba la foc mic , cu capacul deasupra timp de 30 de minute. Apoi stingem focul si lasam sa se raceasca putin. Folosind blenderul, pasam pana cand compozitia devine o crema foarte moale. Punem apoi iaurtul si zeama de lamaie si amestecam bine.
  3. Pentru servire, punem in fiecare recipient cantitatea de supa dorita, punem in centru o lingura de iaurt, fara sa amestecam si ornam cu rondele de morcov crud si frunze de patrunjel.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/

 

Share Button