Sütlaç
Sütlaç este un desert turcesc, nelipsit cred din niciun restaurant cu specific, mai ales in Turcia. Ai zice ca e un simplu orez cu lapte, dar crusta usor crocanta de deasupra, urmata apoi de orezul cremos cu lapte il face un preparat special.
La baza o budinca de orez, sütlaç este diferit prin crusta crocanta de deasupra, partial innegrita si prin faptul ca se serveste rece. Pentru a-l putea obtine, trebuie sa cufundam recipientele in apa atunci cand punem preparatul la cuptor.
Este desertul meu preferat atunci cand vizitez Turcia si de mult incerc sa gasesc o reteta care sa se apropie de original. Am reusit sa gasesc una, care cred eu, e destul de asemanatoare. Daca vreti sa incercati si voi, iata cum se face.
Ingrediente:
- 200g orez (normal)
- 1l lapte
- 2 galbenusuri
- 250g zahar
- 3 linguri (cu varf) amidon
- 2 plicuri zahar vanilinat
Necesar: tava mare adanca, forme rezistente la cuptor
Incepem prin a pregati ingredientele si recipientele.
Fierbem orezul. La cantitatea de orez, punem dublu apa – deci cam 400 ml apa. Aveti grija ca orezul sa fie fiert conform instructiunilor de pe pachet. Orezul nu va mai fierbe cand il punem la cuptor.
Pornim cuptorul ca sa fie incalzit cand suntem gata , apoi pe aragaz punem pe foc mediu o oala in care punem pe rand: laptele, zaharul vanilinat, zaharul normal, galbenusurile batute si amestecam. Cand da in fiert compozitia punem si orezul.
Intre timp intr-un castron amestecam amidonul cu putina apa si il turnam in oala. Lasam la foc mediu pana se ingroasa putin compozitia, amestecand in continuu.
Cand e gata, turnam compozitia in forme, pe care le punem intr-o tava mai mare si adanca. Turnam apa pana se umple tava pana la jumatate. Lasam la cuptor la nivel mediu minim 15 minute sau pana cand vedem ca incep sa prinda crusta. Sfatul meu este sa le verificati mereu, pentru ca pare ca dureaza mult pana prind crusta, insa in momentul in care incepe sa prinda crusta, dureaza foarte putin pana se pot arde de tot :), asa ca fiti cu ochii pe ele.
Dupa ce le scoateti din cuptor, daca mai aveti rabdare, in principiu se servesc reci. 🙂
Bon appétit!
♥
- 200g orez (normal)
- 1l lapte
- 2 galbenusuri
- 250g zahar
- 3 linguri (cu varf) amidon
- 2 plicuri zahar vanilinat
- Fierbem orezul.
- Pornim cuptorul.
- Pe aragaz punem pe foc mediu o oala in care punem pe rand: laptele, zaharul vanilinat, zaharul normal, galbenusurile batute si amestecam.
- Cand da in fiert compozitia punem si orezul.
- Intre timp intr-un castron amestecam amidonul cu putina apa si il turnam in oala. Lasam la foc mediu pana se ingroasa putin compozitia, amestecand in continuu.
- Cand e gata, turnam compozitia in forme, pe care le punem intr-o tava mai mare si adanca. Turnam apa pana se umple tava pana la jumatate. Lasam la cuptor la nivel mediu minim 15 minute sau pana cand vedem ca incep sa prinda crusta.
- Se seveste rece.
- Necesar: tava mare adanca, forme rezistente la cuptor
Diana
martie 6, 2017
Nu mi-a iesit. La inceput ai spus sa lasam sa clocoteasca orezul 10 min..dar din monentul in care clocoteste nu are timp sa fiarba in 10 min. Aici cred ca e gresit. Foarte trist. In rest am respectat reteta gramaje cantarite.. un orez fierbe normal in 16-18 min.
Diana
martie 6, 2017
A iesit o chestie nasoala cu orez nefiert.. l-am tot gustat si l-am lasat mai mult in speranta ca o sa se faca, pana s-a uscat de tot. Trb modificata reteta
beatrice
octombrie 15, 2017
Buna Diana! Multumesc pentru comentari. Imi pare rau ca nu a iesit 🙁 ; ce cred, bazat pe diverse experiente, este faptul ca fierberea/clocotitul depinde mult si de puterea flacarii sau daca e pe plita sau gaz si la fel exista si diferite feluri de orez si toate acestea pot influenta timpul si gradul de fierbere. Voi modifica in consecinta reteta! Cu drag, Bibi