Tort cu piscoturi si ciocolata alba
Aceasta este una dintre cele mai lungi retete de pana acum :). Am pus foarte multe poze, pentru exemplificare, pentru ca de foarte multe ori atunci cand citesc retete ma lovesc de lipsa informatiilor sau a pozelor, iar aceasta reteta este destul de alambicata si contine notiuni si situatii care se intalnesc des si in alte retete.
Foarte putini au rabdare sa explice si sa arate pentru cei care nu au experienta cum se fac anumite lucruri si sar peste etape, iar noi, cititorii,nu avem de unde sa le stim pe toate; si desi consideram ca am urmat intocmai pasii descrisi ne intrebam pe buna dreptate, de ce nu ne-a iesit?! Pentru ca de multe ori intre „topiti ciocolata si puneti crema de oua la bain marie pana se ingroasa” sunt tot felul de lucruri care cumva se presupune automat ca le stim. Cum topim ciocolata – e diferenta intre a pune ciocolata si frisca lichida peste si a pune frisca lichida inainte sa se incalzeasca si apoi ciocolata peste? Influenteaza cumva bunul mers al lucrurilor? Bineinteles. Sau de unde sa stim ca anumite creme trebuie sa se raceasca complet inainte de a le amesteca cu altceva? Sau de unde sa stim ca a amesteca untul cu crema inseamna sa punem din unt in crema si nu invers ? Si tot asa. Orice detaliu de acest gen poate face ca preparatul sa iasa extraordinar sau sa fie un esec total.
Asa ca m-am decis sa arat de data aceasta cat mai in detaliu posibil cum arata gelatina inmuiata si pusa la bain marie , cum trebuie sa arate o ciocolata topita, cum arata o crema de oua inainte si dupa ce este pusa la bain marie si tot asa, pentru ca acesti pasi se regasesc in mai multe retete si odata ce stim cum se fac anumite lucruri, nu vom mai avea probleme cu retetele scurte, fara descrierea completa a pasilor.
Unele lucruri le-am descoperit dupa ce am distrus preparate de cateva ori sau le-am aflat intamplator. Prin urmare, imi cer scuze pentru lungimea acestui articol si multimea de poze , insa pentru cei care nu au timp sa greseasca de multe ori sau nu au pe cineva care sa ii invete, sper sa va fie de mare ajutor in viitor!
Inainte de orice, cate ceva despre ingrediente:
Intotdeauna am fost intrigata de ciocolata alba – daca e alba, de ce mai e ciocolata, care este sensul?! 🙂 Si iata ca, la o scurta cautare pe wikipedia.org mi se confirma: ciocolata alba nu este ciocolata in adevaratul sens al cuvantului, ci este un derivat, care nu contine boabe de cacao, ci unt de cacao, zahar si lapte. Prima tableta de ciocolata alba apare in 1930 in Europa , fabricata de Nestle.
Piscoturile sunt cunoscute inca din secolul 15, cand s-au servit pentru prima data in Ducatul Savoy, parte a Sardiniei, pentru a marca vizita regelui Frantei. Mai tarziu li s-a dat numele de Savoiardi si au fost recunoscuti ca fiind biscuitii oficiali ai curtii. Au fost apreciati rapid de toata lumea si serviti ca si dulciuri traditionale locale. Evident , cea mai cunoscuta prajitura cu piscoturi este tiramisu, despre care insa vom discuta cu alta ocazie :).
Ingrediente necesare:
Pentru blat:
- 5 oua
- 140g faina
- 25g cacao
- 150g zahar
- 50ml ulei
- 100 ml lapte
- 10g praf de copt
- piscoturi
- o lingurita esenta rom
Pentru crema:
- 5 galbenusuri
- 200g zahar
- 200g ciocolata alba
- 150ml frisca lichida
- 300ml lapte
- 30g amidon
- 1 pastaie de vanilie
- 300 ml frisca ( 3 plicuri Dr. Oetker)
- 15g gelatina (praf)
Extra: tava rotunda cu pereti detasabili ; decortiuni zahar ; 150ml lapte rece de la frigider/plic de frisca Dr. Oetker; sirop de zahar
Pentru inceput pregatim blatul. Amestecam intr-un vas faina cu praful de copt si cacao.
Spargem ouale si separam albusurile si galbenusurile . Intr-un alt bol mixam albusurile pana se fac o spuma tare ( nu uitati, intotdeauna ouale la temperatura camerei si cu un praf de sare). Adaugam zaharul (treptat) si apoi pe rand uleiul, galbenusurile, laptele si esenta de rom. Amestecam bine.
Peste compozitia de mai sus, punem amestecul de faina cu praf de copt si cacao si amestecam incet, prin rasturnare cu o spatula.
Cand e gata, turnam jumatate din amestec in tava in care in prealabil am pus foaie de copt (doar pe fund). Asezam piscoturile in asa fel incat sa acoperim intreaga suprafata. Apasam pe piscoturi, apoi turnam restul de aluat ( atentie, piscoturile se vor ridica mereu la suprafata, le tot apasati cu o lingura pana stau acoperite de aluat).
Punem la cuptor la foc mediu aproximativ 30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Pentru crema incepem cu topirea ciocolatei. Tocam ciocolata in bucati mici si punem pe foc o oala cu frisca lichida. Lasam frisca sa dea putin in clocot , apoi punem ciocolata si amestecam incet pana se topeste de tot. Punem bolul cu ciocolata topita in frigider.
Intr-un vas punem la foc mic laptele impreuna cu pastaia de vanilie (intreaga). Separat mixam cele 5 galbenusuri cu zaharul, pana cand compozitia se deschide la culoare si isi dubleaza volumul. Punem peste amidonul si laptele cald si mixam.
Pastaia din lapte o sectionam pe mijloc cu un cutit, scoatem cu varful cutitului boabele si le amestecam in crema de mai sus.
Punem vasul cu aceasta crema la bain marie si amestecam continuu, pana cand crema se ingroasa si arata ca o budinca (vedeti mai jos consistenta).
Separat, pregatim gelatina ( intr-un castron mic, punem gelatina – o inmuiem cu cateva lunguri de apa rece si o punem la bain marie, asa cum scrie pe plic). Turnam gelatina peste crema, omogenizam bine si lasam sa se raceasca.
Cand crema-budinca s-a racit complet, scoatem ciocolata topita din frigider si o mixam. Pregatim si frisca din cele 3 plicuri si o amestecam cu ciocolata topita, incet , prin rasturnare. Peste acest amestec, turnam incet din crema-budinca si amestecam la fel, prin rasturnare cu o spatula.
Pregatim rapid un sirop de zahar ( puneti la fiert 300ml apa + 150g zahar + esenta de rom la final) si insiropam putin blatul ( cateva lingurite ).
Daca blatul a crescut mai mult decat era cazul, cum am patit eu, taiati in partea de jos in asa fel incat partea de crema sa fie mai multa sau macar cele 2 straturi sa fie egale.
Puneti blatul la loc in tava si turnati crema peste el. Acoperiti cu o folie alimentara si lasati in frigider pana a doua zi.
A doua zi, scoateti tava din frigider si inainte sa scoateti peretii detasabili, taiati marginea cu cutitul, in asa fel incat marginea sa nu ramana lipita de pereti. Scoateti din tava si decorati .
Bon appétit!
(reteta adaptata din revista „Practic in bucatarie”)
- 5 oua
- 140g faina
- 25g cacao
- 150g zahar
- 50ml ulei
- 100 ml lapte
- 10g praf de copt
- piscoturi
- o lingurita esenta rom
- 5 galbenusuri
- 200g zahar
- 200g ciocolata alba
- 150ml frisca lichida
- 300ml lapte
- 30g amidon
- 1 pastaie de vanilie
- 300 ml frisca ( 3 plicuri Dr. Oetker)
- 15g gelatina (praf)
- Extra: tava rotunda cu pereti detasabili ; decortiuni zahar ; 150ml lapte rece de la frigider/plic de frisca Dr. Oetker; sirop de zahar
- Pentru inceput pregatim blatul. Amestecam intr-un vas faina cu praful de copt si cacao.
- Spargem ouale si separam albusurile si galbenusurile . Intr-un alt bol mixam albusurile pana se fac o spuma tare ( nu uitati, intotdeauna ouale la temperatura camerei si cu un praf de sare). Adaugam zaharul (treptat) si apoi pe rand uleiul, galbenusurile, laptele si esenta de rom. Amestecam bine.
- Peste compozitia de mai sus, punem amestecul de faina cu praf de copt si cacao si amestecam incet, prin rasturnare cu o spatula.
- Cand e gata, turnam jumatate din amestec in tava in care in prealabil am pus foaie de copt (doar pe fund). Asezam piscoturile in asa fel incat sa acoperim intreaga suprafata. Apasam pe piscoturi, apoi turnam restul de aluat ( atentie, piscoturile se vor ridica mereu la suprafata, le tot apasati cu o lingura pana stau acoperite de aluat).
- Punem la cuptor la foc mediu aproximativ 30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
- Pentru crema incepem cu topirea ciocolatei. Tocam ciocolata in bucati mici si punem pe foc o oala cu frisca lichida. Lasam frisca sa dea putin in clocot , apoi punem ciocolata si amestecam incet pana se topeste de tot. Punem bolul cu ciocolata topita in frigider.
- Intr-un vas punem la foc mic laptele impreuna cu pastaia de vanilie (intreaga). Separat mixam cele 5 galbenusuri cu zaharul, pana cand compozitia se deschide la culoare si isi dubleaza volumul. Punem peste amidonul si laptele cald si mixam.
- Pastaia din lapte o sectionam pe mijloc cu un cutit, scoatem cu varful cutitului boabele si le amestecam in crema de mai sus.
- Punem vasul cu aceasta crema la bain marie si amestecam continuu, pana cand crema se ingroasa si arata ca o budinca .
- Separat, pregatim gelatina ( intr-un castron mic, punem gelatina – o inmuiem cu cateva lunguri de apa rece si o punem la bain marie, asa cum scrie pe plic). Turnam gelatina peste crema, omogenizam bine si lasam sa se raceasca.
- Cand crema-budinca s-a racit complet, scoatem ciocolata topita din frigider si o mixam. Pregatim si frisca din cele 3 plicuri si o amestecam cu ciocolata topita, incet , prin rasturnare. Peste acest amestec, turnam incet din crema-budinca si amestecam la fel, prin rasturnare cu o spatula.
- Pregatim rapid un sirop de zahar ( puneti la fiert 300ml apa + 150g zahar + esenta de rom la final) si insiropam putin blatul ( cateva lingurite ).
- Daca blatul a crescut mai mult decat era cazul, cum am patit eu, taiati in partea de jos in asa fel incat partea de crema sa fie mai multa sau macar cele 2 straturi sa fie egale.
- Puneti blatul la loc in tava si turnati crema peste el. Acoperiti cu o folie alimentara si lasati in frigider pana a doua zi.
- A doua zi, scoateti tava din frigider si inainte sa scoateti peretii detasabili, taiati marginea cu cutitul, in asa fel incat marginea sa nu ramana lipita de pereti. Scoateti din tava si decorati