Tort de mere
Mere caramelizate, blat pufos, frisca pudrata cu scortisoara – ce poate fi mai bun de atat ? Clasicul tort de mere are o noua haina alba de Craciun, dar este delicios oricand 🙂 . Vedeti mai jos reteta:
Ingrediente:
- 6 mere mari
- 50g unt
- 90g zahar
- 1 lingurita scortisoara (sau 2 , daca va place mult 🙂 )
- zeama de lamaie (1 lamaie)
- 4 oua
- 60g zahar
- 30g faina
- 1/2 plic praf de copt
- 1/4 lingurita sare
- 1 plic zahar vanilat
- frisca (2 plicuri Dr. Oetker)
Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Separat, intr-o oala pe care o puteti folosi si in cuptor puneti la topit pe foc mic 30g de zahar ( eu nu am avut o oala potrivita, asa ca am folosit tigaia cu margini inalte 🙂 – merge si aceasta daca are un maner care nu se topeste in cuptor si este spalata foarte bine, sa nu prinda tortul nici un miros).
Atentie cand alegeti oala, incercati sa nu alegeti una foarte mare, tineti cont ca la sfarsit trebuie sa rasturnati tortul pe o farfurie/platou, acestea din urma nu trebuie sa fie mai mici decat diametrul oalei/tigaii, riscand astfel sa cada din tort sau sa va frigeti, cel mai bine e ca platoul pe care rasturnati tortul sa fie chiar putin mai mare.
Cand incepe sa se topeasca, miscati oala in asa fel incat zaharul topit sa se urce pe peretii laterali pana cand incepe sa capete o culoare auriu-maroniu. Luam pe foc si lasam deoparte.
Curatam merele si le taiem in 2 (scoatem samburii si cotorul). Le punem in oala, peste zaharul caramelizat cu partea taiata in jos. Tigaia mea diametrul de – daca folositi o oala cu diametrul mai mare, mai adaugati mere pana cand se acopera tot fundul.
Taiem untul in bucatele si il adaugam din loc in loc, intre bucatile de mere. Presaram scortisoara si zaharul ramas si stropim cu zeama de lamaie. Lasam in cuptor 30 de minute.
Pregatim acum blatul. Incepem prin a separa galbenusurile de albusuri. Mixam intr-un vas galbenusurile cu zaharul pana cand avem o compozitie deschisa la culoare.
Amestecam faina cu praful de copt si mixam peste galbenusuri, adaugand amestecul de faina si praf de copt treptat. Intr-un alt vas mixam albusurile pana devin o spuma si le adaugam peste compozitia de mai sus cu o spatula, amestecand incet.
Cand sunt gata merele, scoateti oala din cuptor si adaugati aluatul peste. Mai lasam la cuptor inca 30 de minute. Pentru a fi siguri ca e gata, faceti testul cu scobitoarea. Daca aceasta iese curata, inseamna ca tortul e gata. Imediat cum scoateti oala din cuptor, puneti deasupra o farfurie/platou cu fundul in sus si rasturnati oala foarte repede, dintr-o singura miscare.
Lasam sa se raceasca putin si pregatim frisca. Eu am pregatit 2 plicuri sa fiu sigura ca am destula rezerva pentru decor, cu toate 2 plicuri e mai mult decat necesar, dar puteti sa mancati separat frisca ramasa 🙂 🙂 🙂 .
Puteti orna tortul cu fructe, biscuiti sau scortisoara. Va las mai jos doua sugestii de prezentare.
Bon appétit!
♥